Darkwood Dub

Oni znaju koliko nisu slobodni, a od davne 1998. godine kada su i osnovani, očekuju budućnost iza ugla. Beogradski bend Darkwood Dab, koji s punim razlogom nosi epitet kultnog, predstavio je u klubu "Tjub" svoj sedmi album "Jedinstvo".

Osoben muzički elektro izraz s primesama fanka, džeza, još posebniji način razmišljanja i pogleda na svet, svrstali su "Darkvude", u bend koji je jasno obeležio jedno od, po mnogima, najtežih vremena za alternativnu muziku, 90. godine.

Ispred kluba "Tjub" niste, kao po nekim drugim lokacijama u centru grada, mogli videti limuzine od nekoliko stotina hiljada evra, ali ste mogli videti ljude koji znaju da prava muzika nema cenu.

Nisu "Darkvudi" lako muzičko štivo, nikad neće biti jedan od najprodavanijih bendova, ali tvrda i beskompromisna muzika sigurno će naći put do slušalaca, ne samo u Srbiji i na Balkanu.

Darkvud dab su osvajali i MTV nagrade, a njihov pomalo iščašen zvuk uvek je bio praćen i zanimljivim dizajnerskim izrazom. S "Darkvudima" je sarađivao Mirko Ilić, koga kritika ocenjuje kao jednog od najuspešnijih dizajnera sa ovih prostora.

Dobar zvuk i uigran sastav i u novoj postavi, energičan nastup, jasan scenski izraz, video bimovi na kojima se smenjuju slike Njujorka, svirka koja zadovoljava najviše svetske standarde u svakom smislu.

Pa, ipak, moramo im nešto i zameriti - promocija je organizovana u apsolutno nefunkcionalnom prostoru. I pored neospornog šarma kluba "Tjub", za koncertnu promociju trebalo je obezbediti malo veći prostor u kojem bi fotografi, na primer, imali priliku da slikaju nastup iz više od jednog ugla. Jasno je da su članovi benda želeli što prisniji kontakt s publikom i svirku u skoro kućnim uslovima, ali ....

Čuju se komentari "pa, oni se uopšte nisu promenili". Jasno je to, kad se ima u vidu da "Darkvudi" nikad nisu bili tezgaroški bend, pa im onda lako praštate i propuste u organizaciji.
Na tragu starih "Darkvuda" su i nove pesme "Ženeva", "Šećer", koje će sigurno naći mesto u diskografiji ovog benda. Publika je za sada, ipak, najbolje reagovala na stare hitove "Darkvuda". Prema mišljenju nekih kritičara, možda, i previše intelektualno - filozofski nastrojeni "Darkvudi" su jedan od retkih bendova čije pesme u tekstulanom smislu nešto znače.

"Jedan trzaj svesti postaje navika", "mogu da uživam u talasima toplog vazduha"..., za dobar život je, da se podsetimo, uz dobru muziku potrebno tako malo. A sreća, ma šta značila, često nam leži na vrhu nosa...
Sastav Darkwood Dab osnovan je 1988. godine, a prvi album "Paramparčad" objavio je 1994. godine

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Mirjana Ristić