Ponovo radi "Juropijana"

BRISEL, 23. decembra 2008. (Beta-AFP) - Evropska internet biblioteka "Juropijana", koja tri sedmice nije radila zbog blokade izazvane prevelikim interesovanjem, ponovo je otvorena u utorak, ali njen sajt i dalje funkcioniše u probnoj fazi.

"Juropijana ponovo radi", a kapacitet servera sajta http://www.europeana.eu je "učetvorostručen", kazao je predstavnik za štampu Evropske komisije Martin Selmajr. On je rekao i da je sistem još u probnoj fazi kako bi se omogućilo "povećanje kapaciteta" u slučaju iznenadnog porasta interesovanja za biblioteku. U obaveštenju na pristupnoj stranici sajta piše da "broj korisnika ostaje ograničen u periodu najintenzivnijeg internet saobraćaja".

Evropska komisija izrazila je očekivanje da će probna faza biti okončana u februaru, nakon čega će "Juropijana dobiti novi sadržaj kako bi postala interesantnija". Sajt Juropijane nije radio od 20. novembra, pošto njegovi serveri nisu mogli da udovolje ogromnom interesovanju - u to vreme na sajtu je zabeleženo oko deset miliona "klikova" na sat. Administratori sistema tada su obećali da će internet biblioteka ponovo biti otvorena "sredinom decembra", sa "većom bazom", a potom je to ponovo odloženo.