Ejmi Vajnhaus godinu dana nije sa nama: Činjenice koje niste znali o njoj

Nakon njene smrti, baš kao i za vreme burnog života, pratile su je kontroverze, afere i brojni medijski naslovi, a njena je porodica, na čelu s ocem Mičem, bila u centru zbivanja, podseća nas Index.

POGLEDAJ I:

Umrla Ejmi Vajnhaus

Nadlanu.com ispred kuće Ejmi Vajnhaus - FOTO

U medijima se Amy za života najčešće pojavljivala praćena skandalima, svađama s paparacima, scenama drogiranja i opijanja, ludim provodima s Peteom Dohertyjem i bivšim suprugom Blakeom Fielderom-Civilom, ali posthumno smo saznali ponešto i o njenim altruističkim crtama.

PODSETI SE: Amy Winehouse u Beogradu

Mlada i veoma talentovana pevačica iza sebe u nasleđe je ostavila dva hvaljena albuma, čija je prodaja posthumno vrtoglavo narasla, ali i ostavštinu u obliku muzičkih i modnih trendova. Brojni muzičari zahvaljivali su joj što je otvorila nova vrata starom žanru i na mainstream scenu ponovo uvela "duh" dobre muzike, a na njenim su počecima svoj muzički put nastavile mnoge velike zezde današnjice poput Duffy, Adele ili Kate Nash.

Koja ti je omiljena pesma Ejmi Vajnhaus?

Uprkos neizbežnim nagađanjima, nikad se do kraja nije saznao razlog njene smrti. I iako se ponekad činilo da život živi pred kamerama i fotoobjektivima, bilo je sasvim jasno da je Amy Winehouse mnogo više od mlade devojke koja se bori s zavisnošću.

Novi spot - Amy Winehouse: Our Day Will Come

Ovo su neke od činjenica koje možda niste znali o njoj.

Porodica

Ejmi je imala jednog brata, Alexa, koji je četiri godine stariji od nje. Pre nego što im je kći postala slavna njen otac Mitch je radio kao taksista, a majka Janis kao farmaceutkinja.

Muzički počeci

U dobi od otprilike deset godina Ejmi je osnovala rap grupu pod nazivom "Sweet ‘n’ Sour" nakon što su je oduševili popularni "Salt n' Pepa".

Mladenački bunt

Ejmi je nos probušila kada je imala 13 godina te je zbog toga (i zbog "bahatog" ponašanja) bila izbačena iz prestižne londonske škole "Sylvia Young Theatre School". Školovanje je potpuno napustila sa samo 14 godina.

Uživanje u porocima

Ejmino omiljeno piće bio je koktel Rickstasy, napravljen od vodke, Southern Comforta, likera od banane i Bailey’sa.

Tetovaže

Među brojnim slikama koje je Ejmi odlučila trajno da otisne na svoje telo našli su se anđeo, potkovica, krst s orlom, pero, sidro, munja, natpis "Daddy’s girl", tri pin-up devojke, Betty Boop i ime bivšeg supruga Blakea na levoj dojci.

"Rehab"

U pesmi "Rehab" Ejmi spominje imena Ray i Mr. Hathaway. Ona se odnose na slavne soul pevače Raya Charlesa i Donnyja Hathawaya.

Nagrade


Amy Winehouse
postala je 2008. godine prva Britanka koja je u jednoj večeri osvojila pet Grammyja. Tom se brojkom na svetskoj sceni izjednačila s Alicijom Keys i Lauryn Hill.

Posvete

Bryan Adams 2008. godine napisao je pesmu za Amy Winehouse želeći da joj pomogne da se reši zavisnosti. "Flower Grown Wild" govori o opasnostima zloupotrebe droga.

amy winehouseejmi vajnhaus