Previše moći u rukama budućeg ministra odbrane

BEOGRAD, 24. jula 2012. (Beta) - "Ovim predlogom zakona se ponovo omogućava gomilanje moći u rukama pojedinca, ali na novi način", saopšteno je iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Problem:
Nije predviđeno da ministar spoljnih poslova bude član Saveta, niti je Savet obavezan da izveštava parlament o svom radu.

U Centru smatraju i da je problem u tome što su promene preduzete da bi se ispunila želja funkcionera SNS da istovremeno obavlja funkcije ministra odbrane i koordinacije svih službi bezbednosti, odnosno Bezbednosno-informativne agencije, Vojno-bezbednosne agencije i Vojno-obaveštajne agencije.

Dobro rešenje:
razdvajanje funkcije šefa kabineta predsednika republike i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost,

"Da se ne radi o istinskoj želji za sistemskim poboljšanjem bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije ukazuje i to što ovaj predlog zakona ne predviđa druge važne promene na kojima stručna javnost insistira već nekoliko godina. Tako ovim Predlogom zakona nije predviđeno da ministar spoljnih poslova bude član Saveta, niti je Savet obavezan da izveštava parlament o svom radu", saopšteno je.

Predlogom zakona predviđeno je i razdvajanje funkcije šefa kabineta predsednika republike i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, što u beogradskom centru smatraju dobrim rešenjem.

aleksandar vučićBIAministarstvo odbrane