Jelena i Ana: Slatka uzbuđenja pred mečeve u Areni

Naše najbolje teniserke Jelena Janković (3) i Ana Ivanović (8) po prvi put će imati priliku da u takmičarskim mečevima nastupe pred domaćom publikom. Povod je FED Kup, a protivnik našem timu je selekcija Japana. 

Kakav je osećaj igrati po prvi put u Areni?

Jelena: "Velika mi je čast što ću igrati za svoju zemlju, a ovo je ujedno i istorijski događaj, jer smo prvi put pred našom publikom, porodicom i prijateljima. Sve mi puno znači i jako sam uzbuđena zbog svega. Verujem da će biti spektakl, da ćemo svi uživati, ali na kraju i pobediti."

Ana: "Mislim da se svi jako radujemo, jer je prava čast igrati pred domaćom publikom. Očekujem dobar tenis, dobru podršku i naravno pobedu." 

Da li su mečevi u Areni predah od napornih turnira?

Jelena: "Ovo je specifično takmičenje, gde ne igram samo za sebe, već za svoju zemlju. Ne igram za bodove i pare, već za svoj narod i za ljude koji ustaju u 03.00 da bi gledali naše mečeve i navija. Trudiću se, kao i do sada, da dam maksimum, pobedim sve mečeve i pomognem reprezentaciji da ide dalje."

Ana: "Malo je čudno igrati u Beogradu meč koji je tako važan. Nismo navikle, jer obično smo po turnirima u hotelima bez prijatelja i porodice, tako da je zaista drugačije. Uzbuđena sam zbog svega i smatram da ćemo u budućnosti imati više prilike da igramo u Beogradu ovakve mečeve, ali i neke turnire. Ozbiljno ćemo pristupiti svemu, jer svaki protivnik može da bude opasan. Takođe, želim da uživam u svemu, jer nemamo priliku da ovako nešto okusimo često. Kada igramo grend slemove, mnoge igračice tada igraju pred svojom publikom, a mi to nismo radile do sada, tako da će osećaj svakako biti poseban. "

Da li su prevaziđeni svi problemi sa savezom vezani za nastupe za reprezentaciju?

Jelena:"Od svoje 13. godine igram za nacionalni tim i to mi je uvek bila čast. Išli smo od Turske, preko Slovačke, do Mađarske i Bugarske, ni sama više ne znam gde sam sve igrala. Drago mi je što smo sada došli do ovog mesta i što smo u prilici da igramo pred svojom publikom. Ja sam uvek imala želju da igram, čak i kada sam bila povređena i bolesna. Potičemo iz male zemlje, koja je sada prava velesila u tenisu, tako da mislim da imamo šansu i da osvojimo ovo takmičenje. Svi ćemo se potruditi da napravimo još jedan korak, kako bismo u budućnosti bili najbolji na svetu."

Ana: "Suvišno je pominjati kolika je ovo čast. Savez je sve odlično organizovao i u svemu nam izlaze u susret. Sve ide odlično, baš kako je i planirano." 

Koja bi violela da zaigra prva i da li ima treme zbog domaće publike?

Jelena: "Meni je nebitno ko će igrati prvi meč i kako god da bude bodrićemo jedna drugu i pokušati da već prvog dana povedemo sa 2:0. Tremu nemam, već samo uzbuđenje, jer poslednji put sam u Beogradu igrala kada sam nastupala ekipno za Zvezdu. Jedva čekam izazov i nadam se da će se sve uspešno završiti."

Ana: "Ni meni nije važno ko će prvi igrati, ali što se nervoze tiče moram da kažem da osećam pozitivan strah. Ali, kada se zagrejem i kada meč krene mislim da će sve to i nestati. Jako sam uzbuđena i nadam se da ću moći da spavam dobro." 

Ai Sugijama je izjavila da ima taktiku kako da igra protiv Jelene Janković?

Jelena: "Normalno je da svaka igračica ima neku taktiku, ali je pitanje da li je to izvodljivo na terenu. Igrala sam protiv Sugijame nekoliko puta i poslednja tri puta sam je pobedila. Skor je svakako pozitivan. Igraću svoju igru, bez obaziranja na protivnicu i nadam se da će biti dovoljno za pobedu." 

Kako provodite malo slobodnog vremena koje imate u Beogradu?

Jelena: "Trudim se da se što bolje pripremim, jer još je početak sezone za sve tenisere. Pokušavam da uđem u formu, jer nisam igrala dovoljno mečeva, učestvovala sam samo na Australian Open-u. Između treninga su neke aktivnosti koje moram da odradim, kao što je snimanje reklama, a trenutno o meni rade i reportažu za HBO. To su sve obaveze koje treba ispoštovati a najvažnije je pronaći balans između posla kojim se bavim i ostalih stvari, kako bih bila 100% spremna za sve što me očekuje."

Ana: "Pošto nisam često u Beogradu, uvek kada dođem imam dosta obaveza i prema sponzorima i prema medijima. Ovoga puta, zbog svega, nisam stigla da obiđem ni baku i deku i sada im se izvinjavam zbog toga. Nadam se da ću posle FED kupa, kada se malo sve smiri, uspeti da se vidim sa rodbinom i prijateljima." 


Katarina Stojković
 
06. 02. 2008.