Proizvodjači stočne hrane traže zabranu izvoza

BEOGRAD, 14. avgusta 2012. (Beta) - Proizvodjači hrane za životinje zatražili su u utorak od Vlade Srbije da hitno zabrani izvoz žitarica pošto zbog suše nema dovoljno sirovina za proizvodnju stočne hrane.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana izvoza treba da se odnosi na kukuruz, soju, suncokret, ali i na pšenicu, zaključeno je na sastanku Grupacija proizvodjača hrane za životinje u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsednik Grupacije proizvodjača hrane za životinje PKS Dragoslav Milisavljević naglasio je da će prema grubim procenama rod kukuruza u Srbiji biti sveden na jednu trećinu od očekivanih 6,2 miliona tona.

Prema njegovom mišljenju, ni to ukoliko ostane u zemlji neće biti dovoljno za ishranu i onako malog stočnog fonda u Srbiji.

Proizvodjači hrane za životinje su istakli da će posle potpune liberalizacije u trgovini sa EU od 2014. godine stočarstvo zapasti u još težu situaciju i zatražili su hitan sastanak sa ministrom poljoprivrede u Srbije Goranom Kneževićem da bi razgovarali o tome.