Benzin od nove godine 180 dinara!

Uz najavljeno novogodišnje ukidanje Uredbe o organičenju maloprodajne marže za osnovne životne namirnice od 10 odsto, sve ovo moglo bi da za dodatnih oko deset odsto istanji novčanike građana Srbije. Računa se da bi uz povećanje akciza gorivo moglo da bude 180 dinara.

Bojan Đurić, poslanik LDP oglasio se putem Tvitera i rekao da je Vlada zatražila da se akciza na dizel poveća za četiri do 4,5 dinara počev od 1. januara 2014. po predlogu zakona o akcizama. Đurić piše kako je objašnjenje Vlade za veće akcize koje je uz amandmane na budžet stiglo u Skupštinu, harmonizacija sa pravilima Evropske unije i Svetske trgovinske organizacije.

"Naša Vlada veruje da poreze i akcize možete povećavati beskrajno i da potrošnja neće pasti", tvituje Đurić.

“Evo pregleda većih akciza: dizel za četiri dinara 2014. i još četiri dinara 2015.... Sve u svemu, država će od akciza na goriva u 2013. uzeti 80 miliona evra više nego što je planirala pre mesec dana”, tvrdi Đurić na svom Tviter profilu.

S druge strane ministarka energetike, razvoja i životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović je najavila da će početkom 2013. biti promenjen Zakon o akcizama, koje su prema njenim rečima "sada glavni razlog visoke cene goriva".

"Sa promenom Zakona biće moguće da se biogorivo meša sa osnovnim derivatom, a pošto ono ne podleže akcizi, moćiće da bude smanjena cena goriva na pumpi", tvrdi Mihajlovićeva.

Podsećamo da su akcize na duvan i duvanske proizvode i na naftne derivate povećane od 1. oktobra nakon rebalansa budžeta za 2012.

Akcize najbrži način punjenja budžeta

Vlada računa da će na osnovu akciza povećati prihode budžeta u 2013. godini. Kako je pisala "Politika" računica je da će po ovom osnovu povećati prihod za 32,7 milijardi više nego ove godine. Od 1. oktobra na dizel gorivo akcize su povećane sa 37 na 42 dinara po litru, a na tečni naftni gas na 30 dinara, na olovni benzin 55 dinara po litru, dok su akcize na bezolovni benzin ostale nepromenjene.

Vlada ima pravo da snižava i povećava akcize shodno rastu ili padu cene sirove nafte i cena na veliko. Analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, govore da je cena barela nafte 2. januara ove godine bila 107,22, a da je ovih dana oko 105,57 dolara, pa mnogi ekonomisti smatraju da je povećanje cena neopravdano.

Samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić kaže da su akcize najjednostavniji i najbrži način da se napuni prazan budžet.

- Uostalom, država je početkom godine isplanirala koliko para očekuje po osnovu akciza na derivate i sada će ovim vraćanjem akciza na iznos od početka godine dobiti novac na koji je računala. Planirano je da se u budžet po osnovu svih akciza slije 750 milijardi, od čega su akcize na gorivo 93,1 milijarda dinara - tvrdi on.

Podsećamo i da je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko u razgovoru za "Novosti" rekao da je prošle godine tržište naftnih derivata u Srbiji je potpuno otvoreno i da se cena goriva formira u skladu sa regionalnim trendovima i čitavim nizom drugih faktora.

- Ti faktori su - stabilnost domaće valute, prihodi građana, učešće države u strukturi cene goriva, stepen razvoja saobraćajne infrastrukture u zemlji... Generalno, NIS je pratio regionalni trend rasta cena, ali smo fleksibilno reagovali na svaku mogućnost za njihovo smanjenje, imajući u vidu situaciji u zemlji. Imamo mogućnost da posredno utičemo na cenu zahvaljujući tome što je NIS vertikalno integrisana kompanija, i tu prednost uspevamo da iskoristimo, čak i uprkos rastu akciza, kako bismo cene održavali na nivou nižem od proseka u regionu - tvrdi Kravčenko.

akcizebojan đurićcenegorivokiril kravčenkonisprivredna komora srbijezorana mihajlović