Turci besni zbog serije ''Sulejman veličanstveni''

Visoki savet za radiotelevizijsko emitovanje (RTUK) primilo je više od 100.000 pojedinačnih i kolektivnih pritužbi na seriju "Sulejman Veličanstveni", u originalnom nazivu "Veličanstveni vek", zbog izvrgavanja istorijskih činjenica i narušavanja ugleda ličnosti i institucija od nacionalne i istorijske važnosti.

Poslanik vladajuće Stranke pravde i razvoja Oktaj Saral je zbog toga dostavio Nacrt zakona o istorijskim serijama i filmovima, koje govore o istorijskim događajima i ličnostima od nacionalne vrednosti, a koji su u serijama i filmovima prikazane u pogrešnom svetlu.

Saralov predlog podrazumeva promene u Zakonu o osnivanju i emitovanju radiotelevizijskih stanica, prenosi Anadolija. On je naveo da je ovaj predlog rezultat rada poslednjih nekoliko godina koji se ogledao u praćenju televizijskih emisija, publikacija u kojima je došlo do povećanja obezvređivanja nacionalnih i duhovnih vrednosti. 

Istanbulski dnevnik Zaman preneo je i da je premijer Erdogan u mnogim situacijama izrazio nezadovoljstvo serijom o osmanskom vladaru.

Prema pisanju lista, Erdogan je prošlog meseca otišao i korak dalje, tražeći od tužilaca da reaguju, rekavši da serija izvrće istoriju, omalovažava "očeve nacije" i da bi trebalo da bude zabranjena.

Premijer je teško kritikovan zbog te intervencije, koju su mnogi ocenili kao antidemokratsku, jer producenti i pisci imaju pravo da predstave svoje vidjenje istorije, kao umetnički čin, piše Zaman, ali i dodaje da su neki drugi osećali potrebu da iskažu podršku premijerovim stavovima.

Ranije ove nedelje, vladajuća Erdoganova Partija pravde i razvoja predložila je u parlamentu da se za krivično delo proglasi prekrajanje istorije u TV-serijama ili književnim delima.

Turkiš erlajnz je saopštio da je serija "Sulejman veličanstveni" uvrštena u listu programa za decembar, ali da neće biti emitovana. "Nameravali smo da emitujemo seriju, ali premijerov negativan stav o njoj naveo nas je da promenimo odluku", prenosi list izjavu jednog zvaničnika avio-kompanije.

Beta

serijasulejman veli?anstveniturska