The New York Times piše: Haški sud zatvorio Srbe a oslobodio prijatelje Zapada

"Ako ste bili srpska žrtva rata u bivšoj Jugoslaviji - ko vam je kriv", piše Harland u komentaru u kojem se osvrnuo na haške presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju.

"Ukupno gledajući, skoro svi prijatelji Zapada su oslobođeni; skoro svi Srbi su proglašeni krivima. Takav ishod ne odražava ravnotežu zločina koji su počinjeni u ratu", piše Harland, i ističe kako se mnogi Srbi koji su etnički "počišćeni" za vreme rata nikad nisu vratili svojim kućama.

"Srbi su počinili mnoge najgore zločine, ali nisu bili sami"

"Ne osećam simpatiju prema osuđenim Srbima. Upravo suprotno. Proživeo sam opsadu Sarajeva. Bio sam svedok optužbe u slučaju protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Srbi su počinili mnoge najgore ratne zločine, ali nisu bili sami i nije pravedno, niti korisno, da samo oni snose odgovornost", piše Harland.

Kolumnista Timesa ističe da su hrvatski lideri osmislili podelu Jugoslavije, i dali velik "doprinos" stravičnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. "Lično sam svedočio neselektivnom besu hrvatskog napada na prekrasni grad Mostar. Živeo sam u gradu u Bosni u kojem su odsečene glave zarobljenih muslimana izložene na pijaci", piše Harland.

"Ono što se dogodilo u Hagu daleko je od pravde"

"Video sam desetine hiljadat srpskih izbeglica kako napuštaju Hrvatsku tokom hrvatske vojne akcije koja je 1995. okončala rat. Ako oslobođeni generali nisu odgovorni za ovo etničko čišćenje, neko jeste, a taj neko, čini se, neće odgovarati", ističe Harland, i tvrdi kako Hrvati i Srbi u očima istorije moraju da snose najveći deo krivice za ratne zločine.

"Ono što se dogodilo na Haškom tribunalu daleko je od pravde i biće tumačeno od strane posmatrača na Balkanu i drugde kao nastavak rata legalnim sredstvima - na jednoj strani su UN, Nemačka i druge zapadne sile, a na drugoj strani su Srbi.

To će ojačati najgore političke instinkte ljudi u bivšoj Jugoslaviji:
kompleks proganjanja kod Srba, trijumfalizam kod Hrvata, osećaj da su žrtve kod bosanskih muslimana, opravdanje namere postizanja rasne čistoće kod kosovskih Albanaca. Svaka od ovih osobina delimično je utemeljena u istini, isto kao što je svaka prenaglašavana i manipulisana od strane političara na svim stranama
", tvrdi Harland..

haghaški optuženicinjujork tajms