Vulin: Na Kosovo s ličnom kartom, na prelazu KPS i srpska trobojka

Građani na administrativnom prelazu Jarinje ili Merdare pokazuju ličnu kartu jednom od tri policajca - srpskom, KPS-a ili Euleksa - zavisi od toga ko mu se prvi obrati, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin objašnjavajući funkcionisanje integrisanih prelaza.

"Takva pravila važe za sve, bez obzira da li je lična karta izdata u centralnoj Srbiji ili u Kosovskoj Mitrovici. Koliko god da smo nezadovoljni što ćemo videti KPS, toliko su Srbi sa juga srećni što će na Merdaru videti srpsku trobojku", kaže Vulin gostujući u emisiji OKO RTS-a i napominje da će se problemi rešavati u hodu.

Ključ je ekonomija

Vulin smatra da je neophodno održivo rešenje, koje bi podrazumevalo zapošljavanje Srba na Kosovu i da je ključ u ekonomiji.

Iduće godine ćemo osnovati posebno preduzeće koje će se baviti organizacijom proizvodnje i otkupom poljoprivrednih proizvoda, kaže Vulin i podseća da Srbi na Kosovu nisu učestvovali u privatizacijama, da žive od poljoprivrede i da zato njihovo finansiranje nije besmislen izdatak.

Vlast u Beogradu treba da padne jer ne čisti sneg

Republička vlast kao glavne ciljeve ima borbu protiv korupcije i rešavanje pitanja Kosova, kaže Vulin i objašnjava da će se na tim temama meriti uspeh vladajuće koalicije.
Na pitanje zašto je na sednici Glavnog odbora partije socijalista, čiji je predsednik, rekao da vlast u Beogradu treba da padne, Vulin je odgovorio da je to bio njegov lični stav i da vlast reba da padne, između ostalog i jer nije poznato koliko je koštao most na Adi i pristupne saobraćajnice, ali i zato što u prestonici nije očišćen sneg.

"Finansiranje Srba na Kosovu nije finansiranje nekih lenština, to su ljudi koji žive na prostoru koji je nama strateški važan i nemaju drugu mogućnost da zarade", objašnjava direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin ocenjuje da je "bolno i za čoveka i za državu kad mora da pregovara s nekim ko je ubijao i pljačkao" i kaže da je važno da predstavnici KFOR-a što duže ostanu u Pokrajini, jer je "međunarodna zajednica naš najbolji prijatelj na Kosovu".

Govoreći o "rezoluciji o normalizaciji odnosa sa Srbijom", koju je usvojila skupština kosovskih Albanaca, Vulin je rekao da "kosmetski albanci imaju svoju javnost pa moraju da joj prikažu nešto".

"Predstavnik privremenih institucija u Prištini će se nalaziti u sastavu delegacije Evropske unije u Beogradu, predstavnik Vlade Srbije biće u sastavu delegacije EU u Prištini i tu će imati radni prostor", objašnjava Vulin.

Kaže da taj predstavnik neće imati diplomatske privilegije, da može biti priznat u statusu ambasadora, ali da zvanični Beograd neće dati takav status, "pa znači da nije ambasador".

Posao predstavnika biće da prati primenu postignutih sporazuma i da kontaktira svoje vlasti kad ima neke primedbe, kaže Vulin i objašnjava da je "albanska ideja bila da to bude posebna zgrada", ali da se od toga odustalo.

aleksandar vulinkosovo i metohijapoljoprivredasneg