Naučni video kao akcioni film: Belo krvno zrnce juri bakteriju po organizmu

Bela krvna zrnca ili leukociti su ćelije imunološkog sistema čija je osnovna uloga zaštita organizma od zaraznih bolesti i stranih materija. Leukociti nastaju u koštanoj srži, ali delom i u timusu - grudnoj žlezdi, zatim limfnim žlezdama i čvorovima, kao i slezini. Povišen broj belih krvnih zrnaca je često indikator bolesti.

Na uzbudljivom naučnom videu iz pedesetih godina prošlog veka, koji podseća na neki SF akcioni film, vidimo uporni neutrofil kako juri bakteriju, prati je "u stopu", dok je ne uništi.

Inače, neutrofili su leukociti koji štite organizam od bakterijske ili gljivične infekcije kao i drugih sitnih izazivača upalnih procesa. Oni uglavnom predstavljaju prvi odgovor organizma na infekciju, a svojom aktivnošću i potonjim odumiranjem u velikom broju formiraju gnoj.

Složićite se, zaista je čudan osećaj nakon što pogledamo ovaj video i kada pomislimo da ova "mala stvorenja" jure po našem organizmu non-stop detektujući, prateći i na kraju uništavajući bakterije i gljivice. Ali, nekako je lakše kada znamo da oni to čine kako bismo mi bili zdravi.

bakterijebela krvna zrncabolestileukocitinauka