Hafington Post: Srpsko-hrvatski poljubac je najhrabrija stvar ikada

Fotografija na kojoj se ljube mladić ogrnut u srpsku zastavu i devojka sa hrvatskom zastavom, osvanula je i na jednom od najčitanijih američkih portala, Hafington postu.

„Srpsko-hrvatski poljubac je nahrabrija stvar ikad", glasi naslov pod kojim je objavljen tekst o sada već čuvenoj fotografiji mladog para.

Fotografija koja prikazuje ljubav između Srbina i Hrvatice izazvala je burne reakcije na prostorima bivše Jugoslavije. Dok jedni osuđuju mladi par, drugi poručuju da ulivaju nadu da je moguće zaboraviti sve ružno što se desilo.

Slika se prvo pojavila na sajtu Imgur uz objašnjenje kako je nastala.

„Koledž 'The United World' iz Mostara je naseljen ljudima koji pripadaju više od 40 nacija. Smešten je u gradu koji je još uvek podeljen ratom u glavama ljudia. Ove godine koledž obeležava 50. godišnjicu povodom koje se održala parada."

„Svi smo ponosno nosili svoje zastave ulicama, na bošnjačkoj i hrvatskoj strani grada. Moj prijatelj Srbin se držao za ruku sa devojkom, Hrvaticom. Kada je starija gospođa upitala devojku kako može da se zabavlja sa Srbinom, ona ga je poljubila. Tada sam napravio ovu fotografiju."

„To nije ništa posebno, samo par koji iskazuje svoju ljubav, ali za nas, ovde u Mostaru, to je simbol nove generacije, koja ne želi da nastavi rat koji se odvija u svesti ljudi."

(RTS)

hraborsthrvaticapoljubacSrbinzastava