Ilić: Pančevački most se raspada

Saobraćajna obilaznica oko Beograda, čija je prva faza već uveliko započela, mora biti što pre završena, kako bi se omogućile rekonstrukcije mosta Gazela i naročito Pančevačkog, koji je u veoma lošem stanju, jer su pukotine u konstrukciji već i okom vidljive, istakao je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, najavljujući da će o tome naredne sedmice raspravljati i Vlada koja bi u ovoj važnoj investiciji učestvovala sa oko 30 miliona evra, a još 20 miliona obezbedilo bi se kreditnom linijom. 
Inače, ova prva faza, kao što je poznato, poverena je domaćem konzorcijumu. Ovom investicijom obuhvaćena je i hitna izgradnja železničko - drumskog mosta kod Vinče koji bi preuzeo najveći deo saobraćaja sa Pančevačkog mosta, jer glavni problem ove kao i rekonstrukcije Gazele je upravo velika frekventnost saobraćaja na njima. Primera radi, ministar Ilić je naveo da preko Gazele dnevno pređe oko 160 hiljada automobila i kamiona. Juče je, prema rečima Ilića, formirana posebna stručna komisija koja bi trebalo u najkraćem mogućem roku da utvrdi pravo stanje Pančevačkog mosta, a CIP−u je poverena izrada projekta za izgradnju novog mosta kod Vinče, nakon čega bi takođe u kratkom roku bio raspisan i tender.
Ovaj novi budući most kod Vinče je ustvari i veoma važan deo obilaznice oko Beograda, pa u skladu sa tim predstoje i razgovori sa beogradskim zvaničnicima kako bi se u realizaciju ove kompletne investicije još više uključio i sam Beograd. Ovo tim pre što bi u sklopu te investicije istovremeno trebalo rešavati i problem obilaznice oko Kalemegdana. Najveći problem, kako je istakao Ilić, i jeste zagušujući saobraćaj koji bi zatvaranjem Gazele i Pančevačkog mosta i bukvalno bio doveden do kolapsa i za sada se drugo rešenje za to ne vidi. Ilić je takođe juče rekao da su već dati avansi za rekonstrukciju aerodroma Ponikve, a radi se i na aerodromu Lađevci, kao uostalom i na „hiljade puteva gde prioritet imaju oni koji su stradali zbog klizišta“. (“Pregled”)