Jelašić: Veliki izazovi na putu ka EU

BEOGRAD, 13. maja 2009. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić upozorio je u sredu da predstoje veliki izazovi na putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU), ali da od njenih građana zavisi kako će se oni rešavati.

"EU će dati šansu Srbiji, ali posao koji nam predstoji na putu evropskih integracija moramo sami da uradimo, niko drugi to neće niti treba da uradi umesto nas", rekao je Jelašić na promociji u NBS novog broja regionalnog časopisa "Izazovi evropskih integracija" koji izdaje "Službeni glasnik".

Guverner je istakao da srpska privreda mora proći kroz bolan proces prilagođavanja i da će u narednom periodu najveći izazov biti kako da se banke ubede da daju više kredita.

On je naveo da je NBS svoje poslovanje prilagodila standardima u EU i da je danas Međunarodni monetarani fond (MMF) pozitivno ocenio upravljanje u NBS i kontrolu njenog rada. Ta ocena je, kako je dodao, jedan od glavnih uslova da bi MMF 15. maja odobrio novi kreditni aranžman sa Srbijom, u vrednosti od tri milijarde evra.