Restoran Srpski vitez

Vitezovi ne postoje samo na bojnom bolju već i u kulinirastvu. Mnogi ne znaju da je vitez kulinarstva najveće zvanje u ovoj delatnosti. Postoje i vitezovi vina. Kandidati za vitezove vina zavezanih očiju degustiraju vino i treba da pogode koje vino je u pitanju. Oni moraju potpuno da poznaju vinogradarstvo jer polažu zakletvu i imaju zadatak da poplurišu i šire kulturu pijenja vina. 

Vlasnik restorana “Srpski vitez”, koji je svoje višedecenijsko iskustvo stekao u mnogobrojnim beogradskim restoranima, upravo je zbog toga svom restoranu dao ovaj simboličan naziv. Restoran se nalazi u samom centru grada, u ulici Majke Jevrosime, ali je ipak zaštićen od gradske buke i gužve. 

U enterijeru preovladavaju drveni materijali, stolovi su masivni, u retro stilu. Zidove krase umetničke slike. Jedna datira iz davne 1912. godine. Prostor je podeljen na tri sale: dve veće i jednu manju, pogodnu za ručkove koji zahtevaju privatnost, jer ima vrata koja mogu da se zatvore. 

Jelovnik je kreirao Petar Gracun, profesor Više hotelijerske škole u Beogradu, uz pomoć kuvarice restorana "Tri šešira", tako da je savršen spoj tradicionalnih i modernih jela potpuno očekivan. 

Meni je ispisan na čak četiri jezika.
Sadrži razna hladna predjela od pasulja prebranca, proje, kajmaka, preko goveđeg karpača, do tartar bifteka. Cena su od 280, koliko su pihtije, pa do 1.200 koliko biste morali da izdvojite za tartar biftek. 

Od toplih predjela preporučuju celer rolnice sa sirom od 320 dinara i pečurke na blinima, koje su 420 dinara. 

Ljubitelji mesa imaće problem da se odluče između jagnjetine u mleku, telećeg perkelta ili srnećeg gulaša sa testom. Za one koji vole slatko slane kombinacije idealni su juneći file sa čokoladnim sosom ili jagnjeći but pržen sa orasima. Od jela na žaru na meniju su teleća rebra sa ljutim sosom, dimljena vešalica u hrskavoj kori, ljuto-slatka pileća krilca… Cene se kreću od 420 do 710 dunara. 

Imaili smo prilike da probamo dva izvrsna specijaliteta. Jedan od njih je file dimljene pastrmke, uz koji se kao prliog služi krompir i blitva. Cena mu je 700 dinara i njegovom ukusu odlično pristaje šardone. 

Specijlitet kuće - viteški tanjir punjen pršutom, ruzmarinom i sosom je drugo jelo koje smo probali. Cena mu je 1.100 dinara. Oba tanjira su bila jako lepo dekorisana. 

Završili smo pravom slatkom bombom – poslasticom majke Jevrosime. Kruška punjena žitom i orasima u kombinacija sa prelivom od maline je pravi ugođaj za one koji obožavaju slatkiše. Cena joj je 200 dinara. 

Imaju bogatu vinsku kartu sa slovenačkim, crnogorskim, makedonskim i vinima sa naših podneblja. 

S obzirom na vrhunsko gastronomski ugođaj koje su nam priuštili, možemo reći da sa pravom nose ime “Srpski vitez”.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić