Sumnjive smrti na ortopediji u Užicu

"To ne znači da je klostrodija dificile uzrok smrti dvoje pacijenata", tvrdi dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice.

Oba umrla pacijenta, kod kojih je dokazano prisustvo bakterije, bili su hronični bolesnici.

"Pacijentkinja stara 77 godina bolovala je od bubrežne insuficijencije, reume i visokog pritiska, dok je 56-godišnji muškarac, povređen prilikom pada sa visine, bio gojazan i imao hipertenziju. Doktori su tražili da se oboje podvrgnu obdukciji, kako bi znali uzrok smrti, ali nemamo informaciju da su njihove porodice pristale. Ne krijemo da je bakterija prisutna, u nekim slučajevima i smrtonosna, ali bez obdukcijskog nalaza ne možemo da znamo da li su dva pacijenta umrla zbog nje", ističe sagovornica "Blica".

Od dvoje pacijenata koji su preminuli u ovom periodu, a nisu bili zaraženi bakterijom, jedan je u 89. godini podlegao posle operacije internističkim bolestima, a drugi, star 82 godine, srčanim smetnjama.

U bolnici kažu da ova bakterija nije prisutna samo kod njih, već je ima i u ostalim zdravstvenim ustanovama kod nas, ali i u svetu.

"Periodično se javlja, rizična jeste, ali izlečiva u ogromnom procentu", kaže dr Radivojević Raković.

Klostrodija difecile, dodaje ona, izaziva probleme u digestivnom sistemu i prouzrokuje proliv.

Zbog epidemije o kojoj je obavešten Institut “Batut”, zabranjene su sve posete ortopedskim pacijentima.

"Sprovedene su sve mere za sprečavanje suzbijanja infekcija povezanih sa klostrodijom dificile. Obustavljen je prijem svih slučajeva na ortopediji osim hitnih, inficirani pacijenti su smešteni u zasebnu sobu ili premešteni na infektivno odeljenje, odvojeno je osoblje za rad sa njima", kaže dr Miroslav Jevtić, načelnik ortopedije.

(Izvor: Blic - Vladimir Lojanica)

bakterijebolnicaužice