Đurić: Srbe na Kosovu bolje upoznati sa elementima sporazuma

"Prisustvom Vučića Srbi sa KiM su dobili direktne garancije da, ako budemo radili zajedno, možemo da izgradimo zaista nešto više od onoga što imamo danas i uđemo u novu fazu borbe za naše interese na KiM", rekao je Đurić.

On je kazao da očekuje da se nastavi približavanje stavova sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i da je napravljen korak u tom pravcu, ali i naglasio da će u političkoj javnosti uvek biti onih koji će maliciozno, iz sopstvenog političkog računa, da dočekaju na nož svaku inicijativu koja dolazi od vladajućih stanaka.

"Ne mislimo da je to odgovoran odnos prema pitanju KiM i ne mislimo da nas je to daleko odvelo u prethodnom periodu. Na ovom pitanju svi moramo da radimo zajedno. Ideja Vučića je da okupi sve političke predstavnike i da sa svima onima koji to žele, za budućnost Srbije na KiM, nastavimo da radimo dalje"
, istakao je Đurić.

Upitan da li misli na predstavnika DS S Marka Jakšića, on je odgovorio da, između ostalog, misli i na njega i da je reč o ljudima koji vide mogućnost za ostarivanje političkog profita po ovom pitanju.

"Reč je o ljudima koji se nisu iskazali previše u prethodnim godinama, kada je bilo reči o brizi za KiM, kada je bilo reči da se zadrži čvrsta pozicija u pregovorima. Sada kada je Srbija dobila u nasleđe tešku situaciju, oni se trude da se prikazu kao prvi u tobožnjoj odbrani", naglasio je savetnik predsednika.

Đurić je ukazao da Srbija neće odustati od implementacije sporazuma i da, kako kaže, neće dati nijedan argument onima koji tvrde da ovaj sporazum ne pruža šansu da se gradi budućnost i da se uđe u novu fazu političke borbe što se tiče Kosova.

Govoreći o nedavno prekinutom razgovoru sa predstavnicima Prištine u vezi implementacije sporazuma, on je rekao da je na sastanku bio vidljiv izuzetan stepen iritacije kod predstavnika Prištine kada se govori o ovlašćenjima zajednice srpskih opština.

Prema njegovim rečima, Priština nije pokazala fleksibilnost i ne prihvataju reč i duh sporazuma koji podrazumeva da se institucije transformišu tako da da budu prihvaćene i od Prištine kao njihove i od Srbije kao institucije zajednice opština.
Đurić je naglasio da će se Srbija držati slova i duha sporazuma i da očekuju da on bude stopostotno proveden.

Đurić nije mogao da potvrdi da li će biti novog sastanka premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, kako pojedini mediji navode 21. maja, ali je rekao da će, ako sastanka bude, vrlo verovatno jedan od glavnih akcenata biti pitanje primene sporazuma.

Izvor. Blic

aleksandar vučićbriselski sporazummarko đurićopštinesever kosovaSrbi na kosovu