Kako izgledaju osnovne škole širom sveta (FOTO)

1. Kina

Školski sistem je u Kini poslednjih godina toliko uznapredovao da je svaki učenik u Pekingu dobio mobilni telefon sa GPS lokatorom, čime je rešen gorući problem nestanka dece.

2. Mali

Đaci u Maliju umesto u sveske, kredom pišu na tablama, a većinu stolica i klupa oteli su im islamisti nakon što su islamističke mete u februaru bombardovane od strane Francuza.

3. Kostarika

U osnovnim školama na Kostariki đačka uniforma je obavezna, a na meniju u školskim kuhinjama najčešće su pirinač i pasulj.

4. Južni Sudan

Mnogo dece u Južnom Sudanu nikad nije išlo u školu zbog ratovanja koje je decenijama potresalo ove prostore. Većina škola su danas improvizovane učionice, a mnoge od njih postoje zahvaljujući sponzorstvu nevladinih organizacija.

5. Japan


Učiteljica ispituje dečaka dok njegovi drugovi pažljivo slušaju - ovo je tipičan prizor prosečnog japanskog odeljenja iz kakvog izrastaju generacije jednog od najdisciplinovanijih naroda na planeti.

6. Francuska

Školarka na tabli ispisuje "Ovo je početak školske godine" u modernoj učionici kakva je tipična za Francusku.

7. Indija

Devojčica vežba samoodbranu sa instruktorima na času u svojoj školi u Mumbaju. Ovo je česta praksa u Indiji, zemlji iz koje nam često stižu izveštaji o grupnim silovanjima.

8. Avganistan

Obrazovni sistem u Avganistanu potpuno je razoren poslednjih decenija zbog sovjetske invazije sedamdesetih godina, građanskog rata devedesetih i talibanske vladavine. Da bi ih sprečili da se obrazuju, talibanske snage često na deojčicama primenjuju krajnje surove i represivne mere.

9. Izrael

Izraelske škole su kao standardnu proceduru uvele vežbe za slučaj bombardovanja ili raketnog napada. Ove vežbe imaju za cilj da decu pripreme za potencijalnu opasnost od napada Gaze, Libana, Sirije i Irana.

10. Peru

Peruanski mališani su za fotografisanje napravili malu pauzu u učenju u tipičnoj seoskoj školi u mestu Pičari.

Izvor: Blic

osnovne školeškole