Kome pripada Bus plus: Vlasnička struktura „Apeksa“ menja se iz časa u čas

Na sajtu Agencije za privredne registre ujutru su kao članovi društva navedeni "Lanus" sa 45 odsto i "Kentkart" sa 55 odsto udela, da bi se već posle podne pojavio i treći vlasnik Sava Terzić. On je preuzeo od "Lanusa" 24 odsto, dok je pomenuta firma ostala u igri sa 21 procentom udela.

"Apeks" je u sredu objavio da je većinski vlasnik firme postala kompanija iz Turske, međutim, Agencija za privredne registre je odbila prijavu zbog neurednih ugovora o prenosu vlasništva.

Bilo je dovoljno manje od 24 sata da se propusti isprave i da prijava ipak bude prihvaćena. Stari recept, promena udela i česta izmena vlasničke strukture preduzeća, u kojoj osim transparentnih, deo kolača imaju i mnoga druga preduzeća koja se ne pominju, ponovo je primenjen. Stvaranjem komplikovanog lanca vlasništva otežava se pristup toku kapitala i skrivaju pravi vlasnici.

U saopštenju koje je "Apeks" prekjuče poslao medijima, kao prethodni većinski vlasnik se pominje "Proceskom". Ova firma je preko "VP tim sistema" vlasnik "Lanusa", ali se ne pominje nigde u prijavi "Apeksa" koju je u četvrtak usvojila Agencija za privredne registre.

TERZIĆ LIKVIDACIONI UPRAVNIK
Prema podacima Agencije za privredne registre, "Certus" je firma u likvidaciji, a likvidacioni upravnik je Sava Terzić. Na osnovu podataka Narodne banke Srbije na ime ove firme otvoreno je šest računa u četiri banke i svi su uključeni u platni promet. U sistemu prinudne naplate dužnik nema evidentirane neizmirene obaveze u poslednjih godinu dana.

Poslednji zbog kojeg je promenjeno članstvo i napravljena nova preraspodela u vlasništvu "Apeksa" je Sava Terzić.

„Duboko i iskreno verujem u ovaj projekat i iz tog razloga sam rešio da zajedno sa partnerima podržim njegov dalji razvoj“, izjavio je Terzić. „Prednost ovakvog integrisanog informacionog sistema i jeste da pruži realnu sliku javnog prevoza i prikaže sve informacije neophodne za njegovo unapređenje i razvoj.“

Nedovoljan broj informacija o "Bus plusu" u prethodnom periodu doveo je do sumnje građana. Mi ćemo se potruditi da informacije budu dostupne svima da bi građani shvatili da je on mnogo više od prodaje karata i kontrole.

Terzića u "Apeksu" nazivaju jednim od pionira razvoja sistema za elektronske dopune i satelitsko praćenje vozila u Srbiji.

Terzić je javnosti poznat kao direktor "Certusa". Iako se u poslu oko "Bus plusa" pojavljuje kao nezavisna, treća strana, od ranije se dovodi u vezu sa "Lanusom"

Prema izveštaju APR, međutim, formalni vlasnici "Lanusa" su Miroslav Petrović, Vojislav Krstić i Aleksandar Đorđević, koji su osnovali "Proceskom" i "VP tim sistem".

Izvor: Novosti

apeksbeogradbus plus