Polovičan uspeh odbojkaša

U prvom meču vikenda Francuzi su ubedljivo slavili sa 25:22, 25:17 i 29:27, posle samo 83 minuta igre. U drugoj , koja je igrana u Hali "Pionir", zahvaljujući velikoj podršci publike, izabranici Igora Kolakovića uspeli su da trijumfuju sa 3:1 (25:19, 25:22, 19:25 i 25:23), posle 96 minuta igre.

Utakmicu u Beogradu pratilo je oko 3000 navijača, a najuspešniji poenteri bili su Starović sa 20 i Janić sa 15 poena.

Prvu utakmicu, koja se igrala u niškom Čairu, gledalo je 4100 navijača.

Selektor Kolaković je zadovioljan učinkom u I kolu:

- Izrazio bih zadovoljstvo zbog prve pobede, posebno posle poraza u Nišu, koji nikome nije prijao. U drugoj utakmici smo od početka bili svesni da možemo da pobedimo Francuze. Istakao bih i da smo mnogo bolje igrali u periodu kada su oni bili u punom sastavu, nego kada su izašli Samika, zbog povrede ramena i Marešal, koji nije mogao da ulazi više u igru. U tim formacijama nam se činilo da ćemo lakše doći do pobede, ali onda smo izgubili 3. set. U četvrtom smo krenuli dobro, mada smo na kraju opet čekali samu završnicu da bi Francuzi sami rešili meč u našu korist. Izgledali smo kao tim i najvažnije je da imamo i prvu pobedu iza nas.

Selektor Freancuske, Filip Blan, nadao se da će njegov tim posle maksimalnih 3:0 u Nišu, uspeti da napravi i novi podvig u Beogradu:

- Nije se osećao taj duh kao u prvoj utakmici, ali to je i zbog toga što je srpski tim igrao mnogo bolje. Imali smo i probleme sa dva povređena igrača, ali ipak mislim da treba da budemo zadovoljni. Imali smo i šansu kada smo dobili treći set, ali ipak nismo uspeli u potpunosti da se vratimo u igru. Malo sam razočaran i propuštenom šansom u 4. setu, ali to ne umanjuje pobedu koju je Srbija ostvarila i čestitam im na tome.

Bojan Janić je istakao da je Francuska i drugu utakmicu odigrala odlično:

- Imali su neke sitne povrede, ali dobro su igrali i borili se. Videlo se požrtvovanje i agresija u odbrani, mada malo slabija nego u Nišu. Mi smo u meč ušli odlučni da pokažemo pravo lice, mada vidi se da nam i dalje nedostaje pravi ritam. Imamo novu i mladu ekipu, pa je to možda razlog takve igre. Mislim da smo odnosom na trenu i radom koji smo uložili zaslužili ovu pobedu. To je model koji moramo da imamo tokom cele svetske lige. I kada se priključe stariji igrači, ako budemo imali ovakav pristu i energiju, naravno uz pomoć navijača, ne treba da se bojimo nikoga.

Preostala dva tima naše grupe takođe su podelila bodove tokom I vikenda. Koreja je kao domaćin dobila prvi meč protiv Argentine sa 3:2, a drugi je izgubila istim rezultatom.

Tokom II vikenda naš tim će gostovati ekipi Koreje.

Katarina Stojković
15. juna 2009.