Budući direktori polagaće i test opšte kulture

"Svi kandidati imaće ista pitanja na pisanom testu, i ona će se odnositi na rad lokalne samouprave i javnih i komunalnih preduzeća. Na primer, kandidat za direktora bilo kog preduzeća treba da zna kako funkcioniše Gradsko veće, ko odobrava cene, ali i druga pitanja iz oblasti rada organa lokalne uprave", kaže sektretar Skupštine grada Kragujevca Zlatko Milić.

Na usmenom delu testiranja proveravaće se opšte znanje budućih direktora. Oni će morati da odgovore na pitanja iz rada konkretnog komunalnog preduzeća u kojem konkurišu, ali i da pokažu svoju opštu kulturu.

Kandidat za direktora „Vodovoda“ moraće da zna kako će da reaguje u vanrednim situacijama, u slučaju neke veće havarije ili ratnog stanja na primer.

"I pitanja iz opšte kulture su važna, postavljaće se pitanja koja bi svako ko je obrazovan i konkuriše za mesto direktora trebalo da zna"
, kaže Milić.

Na konkurs za direktore 13 javnih i komunalnih preduzeća prijavila su se 34 kandidata. Već u startu komisija je zbog nepotpune ili nejasne dokumentacije odbila 15 kandidata.

"Na primer, u Televiziji Kragujevac bila su dva kandidata, jedan nije dostavio program rada, a drugi ne ispunjava uslov stručne spreme", kaže Milić. Tamo gde direktor ne bude izabran, biće postavljen vršilac dužnosti i raspisaće se novi konkurs. Kandidati koji su pali moći će ponovo da konkurišu, ali pod uslovom da dostave svu traženu dokumentaciju.

Testiranje kandidata za buduće direktore planirano je za 31. avgust i 1. septembar.

Izvor: blic

direktorikragujevactest opšte kulture