Ni najbolje radno mesto na svetu, ako pitate zaposlene u Fejsbuku, nije baš tako idealno

Iako će se njihovi prigovori mnogima učiniti kao razmažena kuknjava, zanimljivo je videti šta muči mali deo zaposlenih u Fejsbuku.

"Šest nedelja godišnje dežuran sam sve vreme"

Oni zaduženi za održavanje stranice tvrde da im je firma kroz godinu odredila šest nedelja kada moraju biti neprestano dostupni.

"Tih nedelja ne napuštam grad čak ni preko vikenda. Ništa ne mogu isplanirati i neprestano moram biti dostupan. Ostavljam zvono čak i kad idem spavati", napisao je Keith Adams.

"Ne postoji funkcionalna infrastruktura"

Budući da se preko Fejsbuka organizuju druženja i zajednički izlasci, povećanje broja zaposlenih to znatno otežava. Zaposleni tvrde da je teško odrađivati zajedničke aktivnosti sa 4000 zaposlenih, te da ne postojanje bilo kakve organizacije znatno otežava takve situacije.

"Ne postoji usredsređenost na jedan cilj"

Bivši zaposlen Fejsbuka tvrdi da ne postoji jasna vizija i da zaposleni ponekad uopšte ne znaju šta treba raditi, a kada bi se to promenilo, razna poboljšanja podigla bi firmu na viši nivo.

"Nećete zaraditi milione niti stvoriti svoju firmu"

Samo zato što radite za dobru kompaniju, ne znači da ne radite. U ovom slučaju, radite kako bi ostvarili tuđi san.

"Bilo je to najgore profesionalno iskustvo u mom životu"

Neki nisu oduševljeni Fejsbukom pa tako jedan bivši zaposleni dodaje da je kao administrator radio za ljude sa kojima nikada nije lično komunicirao i koji mu nisu davali potrebnu podršku.

"Traži su od mene da odrađujem neprimerene zadatke"

Anonimni bivši radnik napisao je kako se često osećao kao najveće smeće zato što je ponekad morao odrađivati stvari kao što su pranje rublja za direktora.

"Ne postoje instrukcije, sve je igra pogađanja i od samog sam početka bio osuđen na propast"

Svi zaposleni prolaze rigorozni desetodnevni program, a mnogi tvrde kako su u toj situaciji bili prepušteni sami sebi.

"Zak i Šeril previše vremena provode kopirajući konkurenciju"

Mnogi su zaključili kako Mark Zakerberg i Šeril Sandberg previše vremena provode kopirajući konkurenciju, a poseban je naglasak na Guglu kog proučavaju više nego sopstvene prednosti, nedostatke i planove.

"Radno mesto je očajno"

"Kada se nalazite u sobi koja je prepuna redova stolova za kojima sede ljudi koji su stisnuti i nemaju privatnost, žao mi je, ali tako držite stoku, a ne zaposlene koje cenite", napisao je jedan bivši radnik.

"Pripravnici donose važne odluke"

Filip Su koji je u Fejsbuku dve godine radio kao programer, na svom blogu je napisao opsežnu kritiku, a poseban je naglasak stavio na činjenici da pripravnici donose važne odluke što je daleko od toga kako bi velika korporacija trebala da funkcioniše.

"Zak je previše uključen"

Umesto da se susreće sa investitorima, previše vremena provodi radeći na novim proizvodima, a to je apsolutno gubljenje vremena, smatraju neki i dodaju da bi njegov posao trebalo da bude građenje kompanije, a ne svakodnevni poslovi.

Izvor: 24sata

fejsbukmark zukerbergproblemiradno mestozaposleni