Ekološki armagedon: Životinje nestaju sa uništavanjem prašuma

Tropske šume su pravi izvor biološke raznolikosti i trenutno prekrivaju oko šest odsto Zemljine površine, što je manje od pola teritorije koju su zauzimale pre nekoliko decenija. Prirodnjaci upozoravaju da će sa uništenjem prašuma vrlo brzo izumreti i mnoge vrste ptica i životinja.

Novo istraživanje pokazuje koliko je čovek potcenio posledice krčenja prašuma na opstanak životinja. Veliki infrastrukturni projekti, poput brana, puteva, rudnika i industrijskih postrojenja, glavni su razlog uništavanja drveća. Prethodne studije su pokazale da ovakvi projekti ugrožavaju opstanak velikih sisara koji zahtevaju stalnu povezanost šume i zemlje.


Pigmejski marmozeti / Foto: AP


"Tropske šume su jedan od poslednjih velikih bastiona bioraznolikosti, ali se one i dalje seku i smanjuju u “ostrvca” širom sveta"
,
kaže profesor Kori Bredšo, koautor studije.

Istraživanje je bazirano na podacima sakupljenim u šumama Tajlanda. Naučnici isu otkrili da izgradnja hidroelektrana u prašumi uzrokuje izumiranje životinja koje tu žive za svega 20 godina.

"To je ekološki armagedon. Niko nije ni pomišljao da ćemo videti tako katastrofalno lokalni izumiranje",
kaže Luk Gibson sa Univerziteta Singapur, vođa studije.


Rafael Korea, predsednik Ekvadora, meri dubinu naftne mrlje u prašumi / Foto: AP

Naučnici su sproveli studiju kako bi videli posledice krčenja prašuma na opstanak životinja. Oni su se nadali da će, ako životinje prežive u preostalim delićima šume, dobiti na vremenu da smisle strategiju za njihovu zaštitu.

Situacija je, međutim, još gora – istraživanje je pokazalo da se parčanje šume ubrzalo, zbog čega su izumrle male lokalne vrste životinja.

Naučnici su takođe otkrili da su postojeće vrste morale da se bore i sa invazijom malajskog pacova. Za nekoliko godina, ovaj glodar je izmestio lokalne životinje iz njihovih staništa.

"Moramo očuvati velika, netaknuta staništa za prirodu. To je jedini način da bioraznovrsnost preživeti", zaključio je Gibson.

Studija je objavljena u žurnalu “Nauka” (Science).

Blic

ekologijaekološka katastrofaživotinje