Ružić: Za četiri godine tehnički možemo da završimo pregovore

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić izrazio je, na kraju višednevne evropske turneje, uverenje da se proces pregovora sa EU u tehničkom smislu može završiti za četiri godine, jer je Srbija spletom nesrećnih okolnosti imala dug period za pripremu za pregovoru, što je osnažilo njene administrativne kapacitete.

Ružić je Tanjugu, po završetku posete Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji, konstatovao da je Srbija otklonila najveće političke prepreke u procesu evrointegracija, ali do to ne znači da neće biti još političkih izazova na tom putu, zbog čega, kako je istakao, politička mudrost treba da bude ideja vodilja ove i svake naredne vlade.

Domet posete prestonicama nekih od najuticajnijih država EU će, kako je rekao, biti jasno vidljiv već 20. decembra kada bude usvojen pregovarački okvir, koji će, uveren je, uvažiti i legitimne stavove zemalja članica, ali i zadovoljiti interese Srbije i njenih građana.

"Zajednički imenitelj boravka u četiri evropske metropole jeste da Srbiju vide kao članicu EU i da žele da je vide kao reformisano društvo u skladu sa evropskim standardima, ali i činjenica da odaju visok stepen priznanja kredibilitetu VladeSrbije za sve što je urađeno na polju evrointegracija i implementacije briselskog sporazuma", rekao je Ružić, naglasivši da sada, možda prvi put, sve zemlje EU imaju zajednički cilj da Srbija postane punopravna članica.

Tokom desetina razgovora sa visokim predstavnicima četiri države EU delegacija Srbije, u kojoj je bila i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, jasno je predstavila kako i na koji način vidi sam proces pregovaranja i model pregovaranja koji treba da olakša dinamiku pristupanja Srbije, a sa druge strane je dobila i jasne poruke sve četiri vlade u vezi sa njihovom pojedinačnom pozicijom u odnosu na pregovarački okvir i model za koji se zalažu.

"Iskazali smo razumevanje za njihove stavove i očekujemo da to bude dvosmeran proces, odnosno da pregovarački okvir bude upravo onakvog sadržaja koji će nas uspešno voditi daljim koracima i da će prva međuvladina konferencija biti održana u predviđenom roku", naveo je Ružić, dodavši da su evropski sagovornici veoma visoko ocenili proaktivni pristup i sugestije Srbije kada je reč pregovaračkom okviru.

"Imajući u vidu specifičan put Srbije koji se svodi na dva procesa – pristupanje i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine - naša osnovna želja je da ta dva procesa jačaju jedan drugi a ne da budu uzrok bilo kakve blokade", rekao je Ružić.

Kako je zaključio, važno je shvatiti da mnoge stvari i dalje zavise od nas samih i da pored kredibiliteta Vlade Srbije jedan ovako izazovan proces zahteva konstantnu budnost i posvećenost svim pitanjima od značaja.

Izvor: Novosti

branko ružićeupregovori Srbije sa EU