Novi talas krvavog nasilja u Iraku, ubijeni novinari u Tikritu

U saopštenju iračke vojske navodi se da bezbednosne snage uz podršku helikoptera patroliraju pustinjom nedaleko od granica sa Sirijom i Jordanom.

Najsmrtonosniji napad izvršen je danas nedaleko od Abu Graiba, u zapadnom delu Bagdada, gdje su ekstremisti na vojnu bazu ispalili minobacačke granate od čijih su eksplozija poginula tri oficira i tri vojnika. Sedam vojnika je ranjeno.

Udar na televiziju u Tikritu

U napadu na lokalnu TV stanicu u Tikritu ubijeno je pet novinara kad je na ulazu u redakciju TV kanala Salahedin aktiviran eksploziv u parkiranim kolima, a potom su četiri bombaša samoubice ušla u sediste televizije. Među poginulima su glavni urednik, dežurni urednik, voditelj, producent i šef arhive. Za manje od tri meseca u Iraku je ubijeno 12 novinara.

U oblasti Dora, u južnom delu Bagdada, nepoznati napadači upali su u prodavnicu kućnih ljubimaca, gde su ubili četiri osobe.

Tri civila su poginula, a devet je ranjeno od eksplozije bombe na pijaci u oblasti Tobči, u severozapadnom delu Bagdada. Na autoputu u istočnom delu Bagdada, nepoznati napadači otvorili su vatru na autobus i ubili dva putnika, a ranili devet.

U odvojenom napadu na autobus u gradu Bakubi, udaljenom oko 60 kilometara od Bagdada, ubijena su tri putnika, a šest je ranjeno.

Irački premijer Nuri al Maliki rekao je na današnjoj konfernciji za novinare u Karbali, na jugu Iraka, da će se vojna operacija u provinciji Anbar nastaviti "dok ta oblast ne bude očišćena od terorista."

Od početka decembra u Iraku su u brojnim napadima poginule 394 osobe.

Prema podacima UN, od početka godine u Iraku je poginulo više od 8.000 ljudi.

Izvor: Blic
Ilustracija, Foto: Beta/AP Photo - Karim Kadim

iraknasiljeubistvaubistva novinara