Pogled sa "Slomljenog stakla"

Nova turistička atrakcija prestonice Velike Britanije koja se nalazi u srcu Londona, nedaleko od London bridža, svim ljubiteljima visokih zgrada i arhitekture naprosto oduzima dah. Ko se jednom popne na vrh ovog ‘’čuda’’ pričaće o ovom nezaboravnom doživljaju ceo život.

Posetu Shardu je potrebno unapred bukirati. To možete uraditi putem interneta i to samo sat vremena pre nego šti se odlučite na ovu ‘’ekskurziju’’a možete i ranije izabrati termin jer se obilasci organizuju na svakih pola sata.

Dužina posete zavisi od vas, obično je oko jednog sata. Lift ‘’boy’’ će vas otpratiti jednim liftom prvo do 33 sprata a onda ćete preci u drugi lift koji ce vas odvesti do tri vidikovca na samom vrhu kule, na 72 sprat. Brzina lifta je 6 metara u sekundi tako da ćete se u početku osećati kao da ste lansirani u svemir. Onaj najviši vidikovac-platforma je poluotvoren i tu obično duvaju vetrovi a osetićete i blago ljuljanje i pomeranje tornja ulevo i udesno, najviše do nekih pola metara.

Izgradnja Šarda (Sharda) je počela 2009.godine a za njegov futuristički dizajn zaslužan je Renco Pijano koji je hteo da zgrada izgledao kao neki ledeni breg koji izranja iz reke Temze. To 28 sprata se u zgradi nalaze poslovne kancelarije, zatim slede dva sprata sa luksuznim restoranima, 19 spratova u kojima su hotelske sobe a 12 spratova je rezervisano za one ljude sa dubljim džepom koji su želeli da sebi prušte luksuzne stanove- osmatračnice, čiji su svi zidovi, od poda do plafona, sa svih strana u staklu.

Kada je vreme lepo zahvaljujući pogledu od 360 stepeni može se videti ceo London u prečniku od 65 kilometara.

I još nešto, ova arhihtektonska poslastica je koštala oko 540 miliona evra.