Znate li da potpuno pogrešno perete veš?

U svojoj novoj knjizi 'My Boyfriend Barfed In My Handbag...And Other Things You Can't Ask Martha' autorka Džoli Ker otkriva sve najčešće greške prilikom pranja veša. Sigurno ćete promeniti način na koji perete svoj veš, prenosi Huffington Post.

Koristite previše deterdženta
Ako redovno prilikom pranja veša punite mericu za deterdžent do samoga vrha, radite potpuno pogrešnu stvar. Naime, veća količina deterdženta ne znači nužno i čistiji veš. Umesto toga, previše deterdženta može ga učiniti prljavijim. Preterana količina deterdženta u bubnju mašine se zajedno sa svom prljavštinom podiže iznad nivoa vode i ne ispira se dobro, pa rublje nije ni čisto ni dobro isprano.

Kolika je količina deterdženta onda preporučljiva? Stručnjaci napominju da je sasvim dovoljno napuniti trećinu merice deterdženta dok je za jako prljavo rublje dovoljna polovina merice.

Veš perete na preniskoj temperaturi
Mnogi pretpostavljaju da je pranje veša na nižim temperaturama pogodno za skoro sve tkanine, a to je uglavnom tačno i sigurno, ali problem je što se određeni deterdženti ne rastapaju na nižim temperaturama, odnosno u hladnoj vodi, naročito deterdženti u prašku. Ukoliko perete veš na nižim temperaturama, pažljivo birajte vrstu deterdženta prilikom kupovine i kupujte onaj na kojem je naznačeno da kvalitetno pere i pri nižim temperaturama.

Mašinu za veš ne punite na pravilan način
Prilikom stavljanja veša u mašinu prvo treba da stavite čisti veš, a tek na samom kraju dodate prljavije komade odeće. Osim toga, sipanje deterdženta direktno na veš uvek stvara rizik da se deterdžent neće dobro otopiti i isprati, što znači da će odeća i nakon pranja biti prljava.

Ne razdvajate veš pravilno

Znate li da će, ako u mašinu za veš zajedno ubacite rastegljive pantalone za vežbanje i pamučni gornji deo trenirke koja ima krznenu postavu, vaše rastegljive pantalone dobiti sloj dlačica kojega se više nikada nećete moći rešiti? Naime rastegljivu odeću treba uvek prati samo s ostalom rastegljivom odećom. I dok se peškiri mogu prati zajedno s drugim pamučnim stvarima, vrlo lako bi se moglo dogoditi da se nakon pranja ne možete rešiti groznih mucica.

Stavljate previše omekšivača
Omekšivač rublju daje lep miris, čini ga znatno mekšim i upravo zbog toga mnogi vole staviti koju mericu više. Ipak, činjenica je da omekšivač ostavlja sloj na rublju, a poseban problem nastaje na peškirima jer taj površinski sloj smanjuje njihovu upijajuću mogućnost. Tečni omekšivači takođe mogu napraviti mrlje na odeći, ukoliko tkanina loše reaguje na omekšivač. Stoga razmotrite smanjivanje količine omekšivača koji koristite.

Sav veš sušite na istoj temperaturi
Oni koji koriste sušilice neretko bez razmišljanja odaberu neku standardnu opciju sušenja u sušilici, bez obzira na vrstu veša. To baš i nije preporučljivo, jer se neretko događa da osušite veš na prevelikoj temperaturi pa se može skupiti ili oštetiti ili pak na preniskoj, pa se dugo suši. Ako ne znate koju opciju da odaberete, najbolje odaberite srednju toplotu sušenja s hlađenjem na kraju, što će sprečiti gužvanje tkanine.

Izvor: Tportal
Foto: sxc.hu

mašina za vešomekšiva?pranje vešaprašak