Vučić traži izvinjenje od OEBS-a zbog navoda o cenzuri u Srbiji

Premijer navodi da veruje da je Mijatovićeva obmanuta i da ne želi "ni da pomisli da se iza niza neistina koje je iznela protiv Srbije krije neka druga politička namera".

Vučić piše i da se protiv njega vodi najprljavija kampanja i u zemlji i inostranstvu, a da se nada da će dočekati ili izvinjenje od OEBS ili dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji.

"Veoma zabrinut zbog teških reči koje ste na račun zemlje čiju Vladu vodim uputili, bio sam prioran da proverim sve navode iz vašeg saopštenja", piše Vučić i dodaje da nije uobičajeno da predsednik Vlade jedne zemlje odgovara zvanično, u pismenoj formi, na "jedno jedino pisano saopštenje".

Premijer Srbije u pismu sa memorandumom kabineta predsednika Vlade i njegovim svojeručnim potpisom navodi da je zamolio OEBS za obaveštenja o bilo kakvom dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove "Druga strana" i "Teleprompter" ili skidala blog sa veb stranice "Blica", ali da dokaz nije dobio.

"Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuđen", ističe Vučić.

Predsednik Vlade Srbije kaže da ne želi da veruje da su informacije pokupljene "na najneozbiljniji način, sa jednog od sajtova koji vode uobičajno prljavu kampanju proptiv svoje Vlade".

"Neću da verujem da ste to uradili, zbog toga što su vam te lažne informacije davali predstavnici tzv. nezavisnih institucija u Srbiji, a da ih vi niste ni proverili. Takođe, ne želim da verujem da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za disciplinovanjem srpskih lidera i gušejnem svake ideje o slobodnom i suverenom reagovanju države Srbije u njenom spoljno-političkom delovanju", navodi Vučić.

Premijer pita predstavnicu OEBS-a i zašto nije pitala vlasnike i urednike "Blica" da li je Vlada "sklanjala" bilo šta sa njihovog sajta i dodaje da za drugopomenute sajtove "ni on, ni ona nikada nisu čuli niti ikoga u Srbiji zanimaju".

Vučić navodi da od OEBS-a očekuje obično izvinjenje i ništa više.

"Dobili mi, ili ne to izvinjenje, želim da vas obavestim, poštovana gospodo, da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Žestina i snaga kampanje neistina, ma koliko puta bila ponavljana, ne može da promeni jednu čistu i jasnu stvar, kao suza, a to je da je Srbija slobodna i demokratska zemlja", piše u pismu premijera Srbije.

Izvor: B92

aleksandar vučićcenzuraizvinjenjeoebs