Vučić: Apsolutno sam u pravu, u Srbiji nema cenzure

U intervjuu bečkom dnevniku "Standard", povodom diskusije u vezi slobode medija u Srbiji sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Dunjom Mijatović, Vučić je naglasio da je sa njom veoma otvoreno razgovarao i otvoreno rekao da su sva tri primera koja je navela "čiste laži".

"Apsolutno sam u pravu. Nisu imali nijedan dokaz. Sada istražujemo veoma važan slučaj sajta 'Peščanik' i imamo i rezultate. To naravno nije činjeno od strane vlade, već privatnih preduzeća. Čekam još jedan dan da to i policija javno kaže, i da će te ljude krivično goniti", podvukao je Vučić.

Vučić je istakao da vlada nije učinila ništa što je navedeno u saopštenju OEBS, podsećajući da se radilo o dnevniku "Blic", koji nije pod kontrolom vlade, već "Aksel Špringera" i "Ringiera", koji su negirali da je bilo pritisaka vlasti.

Kada je reč o sajtovima koji su navedeni, koji, kako je dodao Vučić, nisu ni važni i za koje nikada nije ni čuo, njima se ništa nije ni dogodilo.

"Mi smo potpuno demokratska zemlja i nema nikakve cenzure u Srbiji, te činimo najbolje da ljude u svetu uverimo u to", naglasio je premijer.

Vučić je negirao da bi optužbe mogle imati veze sa njegovom političkom prošlošću, jer je bio ministar informisanja u bivšoj Jugoslaviji kada su tlačeni mediji, rekavši da je već 2001. prihvatio sve svoje greške.

Premijer je najavio da će u Skupštinu Srbije ući tri nova zakona o medijima, koji su u punoj saglasnosti sa odlukama Evropske komisije i koji će još tokom ovog meseca biti usvojeni.

Izvor: B92

aleksandar vučićcenzuraoebspeščanik