Ostvaruju Teslin san: Hoće da izgrade toranj koji bi celom svetu obezbedio besplatnu struju

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju godinama su proučavali patente Nikole Tesle i veruju da njegov najambiciozniji projekat, transkontinentalni prenos energije, može da postane stvarnost.

Oni su preko interneta pokrenuli akciju prikupljanja 800.000 dolara, koliko im je neophodno da bi ponovo izgradili toranj Vardenklif. Reč je o tornju podignutom početkom 20. veka u blizini Njujorka koji je trebalo da prenosi energiju preko Atlantika, ali nikada nije dovršen i srušen je 1917. godine.

Plekanovi takođe planiraju da postave solarne panele na površini od 100.000 kvadratnih metara, negde u pustinji. Oni smatraju da bi na taj način ceo svet bio snabdeven energijom, a nestala bi potreba za kablovima.

“Tesla je bio u pravu i mi smo spremni to da dokažemo. Moderni materijali i oprema daju nam priliku da unapredimo njegov izum i pronađeno rešenje za problem nestašice energije. Pomozite nam da podignemo toranj u avgustu ili septembru ove godine”, poručuju fizičari putem sajta “Indiegogo.com”.

Originalni toranj Vardenklif bio je izrađen od drveta i bakra i visok 57 metara. Leonid i Sergej Plekanov žele da opreme svoj toranj naprednom elektronikom i učine ga mnogo lakšim (dve tone umesto 60).

Njihov najveći problem je novac. Do kraja akcije ostalo je još 20 dana, a prikupljeno je svega tri odsto potrebne sume.

“Imate šansu da promenite svet. Pomozite nam da se oslobodimo miliona tona kablova koji okružuju našu planetu”, pozivaju ruski naučnici.

Izvor: 24sata

besplatnostrujatesla