Demonstranti u Turskoj palili izraelsku zastavu: "Izraelu ubico, izađi iz Gaze!"

Demonstranti su takodje bacali kamenice i mahali palestinskim zastavama pred izraelskom ambasadom u glavnom gradu Turske Ankari, polupavši prozore na zgradi.

Policija u Ankari nije intervenisala.

U Istanbulu su demonstranti uzvikivali " Ubico, Izraelu izadji iz Palestine" i ispisali više parola na zidovima konzulata.

Davutoglu i Erdogan osuđuju ofanzivu Izraela
Izrael je odlučio da smanji broj svog diplomatskog osoblja u Turskoj, izjavio je portparol ambasade Izraela u toj zemlji. "Posle jučerašnjih protesta, odlučeno je da se smanji broj diplomatskog osoblja u Turskoj", naveo je taj izvor i precizirao da se to odnosi i na porodice diplomatskih službenika.

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu žestoko je danas osudio izraelsku kopnenu invaziju na Gazu istakavši na svom Tviter nalogu da ona predstavlja ispit "savesti čovečanstva".

Davutoglu je pozvao na hitno održavanje sastanaka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Saveta za ljudska prava UN i Organizacije islamske konferencije, preneo je AP.

I premijer Turske Redžep Tajip Erdogan žetsoko se usprotivio izraelskom bombardovanju Gaze rekavši da te operacije ugrožavaju napore da se poprave tursko-izraelski odnosi.

Izvor: B92

demonstracijegazaizraelturska