Vukčević: Sud za zločine OVK od 2015. u Holandiji

"Očekujem da je, na osnovu svedočenja više od 400 svedoka, šef specijalnog tima EU za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson prikupio dovoljno podataka o zločinima počinjenim od 1998. do 2000. godine nad srpskim i drugim nealbanskim žrtvama za koje niko do sada nije odgovarao", izjavio je Vukčević za izdanje Danasa od četvrtka.

On je ocenio da je srpsko Tužilaštvo zadovoljno razgovorima s Vilijamsonom, jer je, kako je rekao, "dokazano ono što smo tvrdili od početka".

"Izveštaj specijalnog tima biće objavljen 28. jula u Briselu i to će biti udarac onima koji su zataškavali istragu 15 godina. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo na ovom slučaju, koliko je u našoj moći i nadležnosti", rekao je Vukčević.

Tužilac za ratne zločine je ocenio i da je Vilijamsonov tim pokazao "izuzetan profesionalizam" i da "nije podlegao eventualnom političkom pritisku".

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da optužnice za trgovinu ljudskim organima budu podignute i protiv aktuelnih kosovskih političara, poput premijera Kosova Hašima Tačija, on je rekao da je srpsko Tužilaštvo prikupilo dokaze o zločinima i njihovim počiniocima i da sada međunarodna zajednica treba da osnuje sud za
zločine OVK.

"Na tom sudu, čije će sedište biti u Holandiji, sudiće međunarodna sudska veća po domicilnom pravu", kazao je Vukčević za Danas.

On je dodao da očekuje da na Kosovu bude formiran specijalni sud koji bi trebao da sarađuje sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine.

Danas, pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, navodi da bi među optuženima mogao da bude i jedan od vođa OVK, bivši premijer Ramuš Haradinaj, koji je ranije oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Izvor: Blic / youtube

OVKratni zločinivladimir vukčević