U Beogradu otvoren salon za trebljenje vaški!

Spasavajte! Vi ste mi poslednja nada. Ako mi ne pomognete, ne znam šta više da radim. Čini mi se da bodu bez prestanka. Poludeću od svraba i češanja potiljka i iza ušiju. Nervozna sam, ali me sramota da bilo kome otkrijem problem i pitam za pomoć. Ako vi niste „terminatori“ za ove uporne namćore, ko je?

Ovako je, gotovo uplakana, Marija V. vapila za pomoć „s vrata“ salona za uklanjanje vaški iz kose. Nedavno otvoren, prvi u Beogradu i Srbiji, kažu, radi svakodnevno.

- Ćerke su vaške, izgleda, „pokupile“ na moru - nastavila je usplahireno Marija. - Ni pomislila nisam da se zbog njih češu. A, kad sam otkrila, već su „okupirale“ i moju glavu. Kupovali smo šampone i svu „hemiju“ koja može da se nađe, ali ništa nam nije pomoglo. A verovala sam da nam se to ne može dogoditi, jer baš vodimo računa o ličnoj higijeni.

- Nema, gospođo, razloga za sramotu, jer vaške mnogo vole čistu kosu - umirila ju je pedijatrijska sestra. - Sedite, da pod velikom „lupom“ pogledamo kako su se „rasporedile“, koja su vrsta i koje boje, a zatim ćemo da ih se rešimo.

Po rečima Vladimira Gaćeše, vlasnika salona, ovim pregledom kose pod uveličavačem počinje tretman uklanjanja vaški. Kada se vidi koliko su se namnožile, da li samo na nekim delovima ili po celom vlasištu, kao i u kakvom je stanju koža glave, kosu, kaže, „operu“ odgovarajućim sredstvom. Ako je reč o deci, preparat je obično od mineralnih ulja, dok za odrasle koriste preparate koji sadrže piretroide ili permetin. Kosu, potom, isperu, i na poseban način nanose specijalni, gust balzam.

SVE ZAVRŠE U SLIVNIKU
Ne boji se vlasnik salona, da će vaške „odneti“ kući, a na pitanje kuda idu iščešljane vaške odgovara: - Mrtve i umrtvljene su već posle tretmana gustim balzamom. A ako neka i preostane, sestra je vidi ispod uvećala i ukloni sa češlja, koji, inače čisti i ispira i tokom i posle tretmana. Završavaju, dakle, u slivniku. Nijedna ne preživi. U suprotnom nas dvoje bismo prvi „stradali“.

- Poslednji i najvažniji korak tretmana je tehnika iščešljavanja mokre kose gustim čeličnim češljem. On je „zakon“, čelična „inkvizicija“ za vaške. Ova tehnika, čak, tačno propisuje kako da se kosa podeli na „polja“, kao i kako i pod kojim uglom je „napadamo“ češljem. Samo iščešljavalje, pak, može da traje i do sat i po. Sve vreme kosa se posmatra pod velikom lupom, a ako je neophodno, koristimo i pincetu - otkriva Gaćeša.

Da bi bilo uspeha, kaže, neophodna su dva tretmana.

- Tokom prvog, važno je da se unište žive vaške i da se ukloni što je moguće više položenih jajašaca - gnjida. Na drugi se dolazi obavezno sedam do devet dana posle prvog. Tada im još jednim tretmanom zadajemo konačan „udarac“. Jer, ako se iz gnjida i izlegu, „mlade“ vaške neće stići da polože nova jajašca - tvrdi naš sagovornik.

Kaže i da, od početka septembra, posle okončanja većine godišnjih odmora, imaju mnogo posla, jer se deca vraćaju u vrtiće i škole. Među mušterijama je najviše devojčica i žena. Dolaze posle mnogobrojnih hemijskih samotretmana, kada, kako Gaćeša kaže, shvate da su i vaške „mutirale“ i postale otporne na preparate koji se kupuju u apotekama. Šteta je, veli, i da seku kosu, budući da za 1.500 dinara, koliko ukupno koštaju oba tretmana, mogu da je sačuvaju.

Izvor: novosti.rs

beogradsalonvaške