Kako biljke uspevaju da prežive zimske dane?

Pre 250 miliona godina nije postajalo nijedno drvo koje je moglo da opstane na temperaturi ispod nule.

Na primer, ako uzmete tropsko drveće i prebacite ga u Sibir u toku zime, voda u njima bi se smrznula u oblike oštrih kristala koji bi uništili žive oranizme u listovima.

Šta se dešava sa biljakama i ribama kada temperature postanu vrlo niske?

Prema naučnim saznanjima, biljke u hladnim zimskim danima ne odmaraju spavajući, već vode najnaporniju bitku za očuvanje svog života. Da bi preživela ovaj period, biljci je neophodan glavni resurs- skrob, koji se nakuplja tokom letnjih dana. Ukoliko ga ima dovoljno, biljka će prezimiti. Nedostaje li joj jedan jedini gram, biće uništena sa pojavom prvog mraza.

Pod dejstvom hladnoće skrob u biljkama se pretvara u razne šećere poput: glukoze, saharoze, fruktoze itd., koji će sprečiti formiranje leda. Životno važni delovi ćelije se skupljaju, zgrče, ali ipak ostaju živi, nastavljajući da se bore za svoj život do spasonosnog otopljenja.

Zanimljivi su četinari, kod kojih u zimskim mesecima, pored šećera nastaju i ulja. A ulje je, kao što znate, otpornije na mraz, što i omogućuje širenje četinara na severu. Pri tom se i šećeri i ulja, prilikom povećanja temperature, ponovo pretvaraju u skrob, koji se upućuje u podzemna ili nadzemna „skladišta“ za sledeću priliku.

Kako bi sebi olakšale zimsku borbu za preživljavanje, biljke pripreme za sebe niz pogodnosti. Na primer, zimi se oslobode lišća. S tim da ga u proleće ponovo dobijaju jer se lišće razgrađuje u zemlji oko stabla, hraneći drvo ogromnom količinom organskih materija.

Zimi biljke zaustavljaju sve svoje procese rasta. A pre zime sve biljke prolaze proces samočeličenja, kako bi iz lagodnog letnjeg stanja prešle u zimsko, opasno.

Evo i dokaza, koji je otkriven početkom ovog veka: ako leti odsečemo granu biljkama koje su najotpornije na hladnoću – boru ili brezi – i ako je stavimo u zamrzivač, uginuće čak i od malog mraza. A grana odsečena za vreme zime, izdrži ekstremno nisku temperaturu. To i jeste dokaz da otpornost na zimu nije stalna karakteristika biljaka koje zimuju, već se za to biljke pripremaju.

Izvor: Eko kutak

biljkeledpreživljavanje