Gana i Brazil u finalu SP u Egiptu

KAIRO, 15. oktobra 2009. (Beta-AP) - Fudbalska reprezentacija Gane pokušaće da postane prva afrička selekcija koja je trijumfovala na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina, dok Brazil želi petu titulu svetskog šampiona.

Reprezentacije Gane i Brazila sutra igraju u finalu Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina u Egiptu.

"Bilo bi sjajno kada bismo napustili Egipat sa trofejom i tako dodatano motivisali seniorski tim Gane za takmičenje na Mundijalu u Južnoj Africi. Možda će dva ili tri igrača iz moje ekipe ući u A selekciju", rekao je selektor mlade reprezentacije Gane Selas Tete.

Gana je prethodno 1993. i 2001. godine izgubila u finalima od Brazila, dok će "karioke" pokušati peti put da trijumfuju i približe se Argentini, koja je šest puta osvajala Svetsko prvenstvo za mlađe od 20 godina.

Brazil je na turniru primio samo tri gola, dok je golman Gane osam puta vadio loptu iz svoje mreže, a u poslednje dve utakmice primio je četiri gola.

"Naporno smo trenirali kako bismo ostvarili naš san... Bilo bi sjajno kada bismo se približili Argentini na samo jedan trofej zaostatka", rekao je golman Brazila Rafael.

Selektor Brazila Lorenco rekao je da će njegova ekipa u finalu igrati pod pritiskom.

"Naravno da postoji pritisak. Svako ko trenira selekcije Brazila to dobro zna", rekao je Lorenco i izrazio očekivanje da će utakmica protiv Gane biti zanimljiva jer ta ekipa, kao i Brazil, igra napadački fudbal, a u međusobnim mečevima ekipe su postigle 30 golova.

Poslednji put, Brazil je trijumfovao 2003. godine i ako pobedi, to će biti peti uzastopni trijumf jedne od južnoameričkih reprezentacija, pošto je Argentina osvojila tri od poslednja četiri turnira.

Španija je jedini tim van Južne Amerike koji je od 1993. godine osvojio trofej. "Crvena furija" trijumfovala je 1999. godine.

Za treće mesto na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina boriće se Mađarska i Kostarika.