Remi šahista, poraz devojaka

NOVI SAD, 26. oktobra 2009. (Beta) - U petom kolu 17. Evropskog prvenstva u šahu, koje se igra u Novom Sadu, muška ekipa Srbije igrala je 2:2 sa Španijom, dok je ženska reprezentacija poražena 0,5:3,5 od Mađarske.

Ceo poen protiv Španaca osvojio je Miloš Perunović, remizirali su Dragan Šolak i Bojan Vučković, dok je prvi poraz pretrpeo Robert Markuš. U postavio nije bio Ivan Ivanišević.

Druga ekipa Srbije poražena je od Bugarske sa 1:3, remizirali su Igor Miladinović protiv prvog igrača sveta na FIDE rang listi Veselina Topalova i Dejan Pikula protiv Aleksandra Delčeva, dok su poraženi Nikola Sedlak na drugoj i Slaviša Brenjo na četvrtoj tabli.

Srbija 1 je 10. u grupi ekipa sa sedam meč bodova, dok je Srbija 2 na 25. mestu među 38 ekipa sa četiri meč boda. Na tabeli vodi Azerbejdžan ispred Rusije i Gruzije.

Ženska reprezentacija Srbije pretrpela je drugi poraz zaredom sa 0,5:3,5, večeras od Madajarske, u meču u kojem je Alisa Marić remizirala na prvoj tabli, dok su poražene Nataša Bojković, po prvi put na EP, Anđelija Stojanović i Irina Čoluškina.

Srbija je 20. u grupi timova sa po četiri meč boda, a na tabeli vodi Gruzija, ispred Azerbejdžana, Ukrajine i Rusije.

Sutra od 15 sati igra se šesto kolo, parovi će biti poznati kasnije večeras po završetku svih mečeva jer se igra po Švajcarskom sistemu (devet kola).

Titulu u obe konkurencije brani Rusija, a takmičenje se završava 31. oktobra.