Kraj sezone donosi promene u Formuli 1

ABU DABI, 1. novembra 2009. (Beta-AP) - Sezona u Formuli jedan završava se u Abu Dabiju, a navijači mogu da se oproste od nekih stvari na koje su navikli.

Sledeće sezone neće biti BMW-a. Nemački proizvođač automobila povukao se iz Formule jedan zbog ekonomskih nevolja, čime je doveo u pitanje i budućnost švajcarskog tima Zauber kome je davao motore.

Ostatak tima Zauber dobio je finansijsku pomoć Kadbeka, ali nije obezbedio mesto za sledeću sezonu. Trenutno ima status prve rezerve, što znači da će se naći u sastavu ako neka od 13 prijavljenih ekipa odustane od učešća 2010. godine.

Vozač Robert Kubica već je potpisao ugovor sa Renoom za 2010, dok iskusni Nik Hajdfeld ne bi trebalo da ima problema u pronalaženju novog tima.

Kubica će zameniti Fernanda Alonsa, koji će ispuniti san i voziti za Ferari sledeće godine. Španac je s Renoom osvojio dve titule.

Dolazak Alonsa znači da za Kimija Raikonena neće biti mesta u Ferariju, s kojim je 2007. godine osvojio titulu. Finac pregovara o povratku u Meklaren, ali je nekoliko puta rekao da bi mogao da se prebaci na vožnju relija.

Karijera Đankarla Fizikele u Formuli jedan mogla bi da se završi posle 230 trka. Italijan će sledeće godine biti test vozač za Ferari.

Što se tiče tehničkih pitanja, u Abu Dabiju su poslednji put mogli da se vide dopuna goriva tokom trke i sistem KERS za ubrzanje.

Zabrana dopune energije doprinosi uštedi, tako da timovi neće više morati da uračunavaju troškove transporta velike pumpe širom sveta. To će izazvati i redizajn šasije da bi se napravilo mesta za veći rezervoar.

KERS je na kraju ispao propali skupi eksperiment. Kada se pojavio slavljen je kao korak napred u zaštiti okoline. Sistem čuva energiju od kočenja i onda omogućava da se ta energija koristi za trenutno ubrzanje.

KERS se, međutim, u praksi pokazao kao previše problematičan i težak za većinu ekipa. Najjači timovi ove sezone, Bron i Red Bul, zabeležili su uspehe i bez ove tehnologije.