Dan sećanja na Rajka Mitića

BEOGRAD, 20. novembar 2009. (FoNet) - Fudbalska monografija "Rajkov put do zvezda" je rezultat namere da se fudbalska legenda Rajko Mitić i svi koji su igrali i živeli uz njega, otrgnu od zaborava i sačuvaju oni i jedan uspešan period srpskog fudbala, rekao je na promociji knjige njen autor Branislav Jocić.

Mera uspešnosti te namere i ove knjige biće koliko mladih ljudi, koji nisu čuli za Mitića, čitanjem, shvate da je Rajko bio ličnost zbog koje je većina Beograđana i građana Jugoslavije počela da navija za Crvenu zvezdu, rekao je Jocić na konferenciji za novinare upriličenom kao Dan sećanja na Rajka Mitića.

Još jedan od dokaza da je Fudbalski klub Crvena zvezda na pravom putu je današnji dan, kada obeležava sećanje na jednu legendu i grandioznu pojavu tog kluba, ocenio je Jocić.

Prema njegovim rečima knjiga o Mitiću je monografija o vremenu i čoveku koji je ceo život posvetio sportu, kao fudbaler, trener, selektor, sportski novinar, predavač u školama fudbala, funkcioner FK Crvena zvezda i Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Predsednik Udruženja veterana Crvene zvezde Vladica Popović je na promociji izrazio uverenje da će se ostvariti njihova velika želja da se stadion Crvene zvezde nazove imenom Rajka Mitića.

On je ocenio da je monografija "Rajkov put do zvezda" iscrpno napisana i lepo ilustrovana i da će poslužiti novim generacijama zvezdaša da saznaju ko je on bio.

Na promociji monografije predstavljena je skica za skulpturu Rajka Mitića, delo akademskog vajara Miodraga Živkovića, koja će u martu iduće godine biti postavljena u Beloj Palanci, mestu njegovog rođenja.

Generalni sekretar Crvene zvezde Andrija Kleut uručio je plaketu kluba i retro dres sa brojem 8 i prezimenom Mitić, sinu Rajka Mitića, Nenadu i unuku Rajku Mitiću, kao i autoru knjige.

Promociji su prisustvovali i treća Zvezdina zvezda Dragan Džajić i bivši Zvezdin centarfor Dušan Savić.

U medija centru FK Crvena zvezda, na stadionu Marakana Branislav Jocić je postavio i izložbu fotografija "Život, rad i sportsko delo Rajka Mitića, 1922- 2008."

"Prva Zvezdina zvezda" i jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena Rajko Mitić preminuo je 30. marta 2008. godine Beogradu u 86. godini.