Otvorena nacionalna referentna laboratorija

BEOGRAD, 23. decembra 2009. (Beta) - U Beogradu je u sredu otvorena Direkcija za nacionalne referentne laboratorije u čiju rekonstrukciju i opremanje će Evropska unija (EU) uložiti 10,5 miliona evra.

Direkcija će kontrolisati bezbednost hrane, zdravlje životinja i bilja, kao i sadnog materijala, poljoprivrednog i ukrasnog bilja, mleka i banke biljnih gena.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins, koji je sa ministrom poljoprivrede Srbije Sašom Draginom otvorio Direkciju, rekao je da je u njenu rekonsktrukciju uloženo četiri miliona evra, a da će EU u opremanje kompleksa uložiti još 6,5 miliona evra.

On je istakao da će EU nastaviti da podržava Srbiju u daljem jačanju kapaciteta prehramebnog lanca i njegovo usklađivanje sa evropskim standardima. Dragin je kazao da bi nacionalna laboratorija trebalo da počne da radi punim kapacitetom do kraja naredne gdodine. Ona će, kako je dodao, pored kontrole rada laboratorija u Srbiji, raditi i sve analize koje nisu isplative za privatne i državne laboratorije.