Pomoć medijima

BEOGRAD, 30. decembar 2009. (FoNet) - Udruženje novinara Srbije (UNS) i Lokal pres očekuju da država u 2010. godini konačno načini konkretne korake, kada je pomoć medijima u pitanju.

Ova novinska udruženja traže da se lokalnim i regionalnim štampanim medijima privremeno, na period od najmanje godinu dana, snizi PDV sa 18 na 8 posto pri fakturisanju reklamnih i oglasnih usluga.

Istovremeno, UNS i Lokal pres od države očekuju pomoć da se legalni, lokalni i regionalni emiteri izbore za sniženje procenta, koji izdvajaju od svog bruto prometa za naknade SOKOJ i OFPS, ističe se u saopštenju.

Za osnovicu u ovom slučaju treba uzeti procenat od ostvarenog prihoda, a ne minimalno određen mesečni iznos.

UNS i Lokal pres smatraju da je u 2009. godini država bila angažovanija na obezbeđenju zakonske podrške za sprovođenje restriktivne i ograničavajuće politike prema medijima i novinarima, nego što im je pružala pomoć.

Predstojeća godina je prilika da država uvaži činjenicu da ekonomska kriza pogađa lakše i češće medije, nego druga privredna društva, kao i da novinari imaju u proseku znatno niže plate, nego zaposleni u državnim službama i javnim preduzećima, stoji u saopštenju.