Španski ritmovi i ukusi juče na Trgu slobode: Danas nam svoju kuhinju predstavlja Holandija!

Juče smo na "Food Planet" obeležili dan Španije, a na početku programa prisutnima se obratio Enrike Kamaćo Garsija, direktor španskog kulturnog centra – Instituta Servantes.

"Hvala "Food Planet" festivalu što je pozvao Španiju da je zajedno predstavimo. Španski kulturni centar otvoren je u Beogradu 2004. godine, danas postoji više od 80 centara širom sveta. Španski jezik je drugi jezik po broju maternjih govornika posle kineskog, drugi u međunarodnoj komunikaciji i drugi jezik na društvenim mrežama. U Novom Sadu imamo centar u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" gde se organizuju zvanični testovi. Kada govorimo o kulturi smatram da je neizostavno govoriti i o gastronomiji. Gaspaćo, koji ćemo večeras probati, i on je deo nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a."

Nakon obraćanja gospodina Enrikea, publika je uživala u flamenku i zanosnim taktovima uživo, a za ovaj program je bila zaslužna flamenko grupa "La Sed Gitana".

Publika je tokom ovog nastupa imala priliku da proba čuvene španske specijalitete koje je pripremio restoran "Arhiv"i njegova vlasnica Karmen Krivokapić.

Danas je u centru Novog Sada dan Holandije.

“Food Planet” događaj je privukao i pažnju Ambasade Kraljevine Holandije. U nedelji Poljoprivrednog sajma, građanima Novog Sada će se danas sa svojim kulinarskim specijalitetima od 18.00 – 19.00 časova na glavnom novosadskom Trgu predstaviti Kraljevina Holandija.

Degustaciju će otvoriti Ambasador Henk van den Dool,a tradicionalne i moderne holandske zalogaje će specijalno za ovu priliku pripremiti šef Sem Veldher. U okviru Food Planet holandskog predstavljanja posetioci će imati priliku i da uživaju u Heineken pivu, kao i da virtuelnim putem posete Holandiju.

Vidimo se na Trgu slobode od 18h!

Na Trgu slobode, nalazi se humanitarna kutija u koju možete ostaviti donaciju za lečenje devetogodišnje Teodore Vranješević koja boluje od teškog oblika malignog oboljenja, a za transplantaciju koštane srži u Frankfurtu potrebno je 350.000 evra. Većina novca je sakupljena, ali mi nastavljamo i dalje da pomažemo i Teodori i drugoj bolesnoj deci kojoj je potrebna pomoć. Čekamo vas na Trgu da zajedno budemo humani.

U ekskluzivnoj Miele BIG KITCHEN, na Trgu slobode u Novom Sadu, svoja nacionalna jela kuvaće predstavnici čak 30 zemalja, a Miele uređaji za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i rashladni uređaji, biće u službi profesionalnih kuvara koji će pripremati specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Sve informacije pratite na Facebook stranici Food Planet, kao i na zvaničnom sajtu www.foodplanet.rs

Festival nacionalnih kuhinja "Food Planet", nakon veoma uspešnih "Novosadskog Winter Festa" i "Festivala ljubavi" na Trgu slobode u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia, uz podršku Grada Novog Sada.

color press groupfood planetNinamedianovi sad