Fekalna voda plavi Altinu

Ustajala voda, pomešana sa sadržajem septičkih jama, preti da poplavi i domove u zemunskom naselju Altina! Stanovnici ulica u severnom delu ovog naselja strahuju od sledeće kiše i ogorčeni su na grad i državu koja im, kako kažu za, "sve pare uze za priključke za vodu, struju, uskoro i za prvu ratu legalizacije, a da zauzvrat nisu dobili ni osnovne uslove za život". 

- Zarazićemo se! Zbog velikog zasićenja zemlje, izlile su se i septičke jame. Najugroženiji smo mi koji smo iskopali niske temelje, ne nadajući se da će nas snaći ovakva muka - priča Sava Š. iz ulice Mije Aleksića i dodaje:

- Stevan Tatalović iz opštine Zemun obećao nam je još prošle godine da će iz njihovih sredstava postaviti cevi za drenažu i ništa od toga nije ispunio. Ljudima će voda bukvalno ući u kuću i to samo posle jedne dobre kiše. Baš me interesuje hoće li gospodin Oliver Dulić da nam naplaćuje legalizaciju, a da se pre toga niko nije potrudio da reši naš problem.

Žitelji ulica Simona Bolivara, Jovana Raškovića, Đure Kurape, Mije Aleksića i Amadove kažu da bi mogli da shvate da je reč o vremenskoj nepogodi da se kojim slučajem nalaze blizu reke. 

U ulici Emila Zatopeka je slična situacija. Pumpe su uključene danonoćno, crpe vodu iz podruma i sa placeva, ne bi li sprečili prodor u kuću. Sav asfalt, staze i zidovi su popucali od vlage. Kako kažu članovi porodica Graić i Arčaba, da nisu "sami kupili i instalirali ovu spravicu, voda bi poplavila i glavni put". 

Opština: Grad je nadležan 

Damir Kovačević, član opštinskog veća u Zemunu, kaže da je za trajno rešenje problema nadležan grad, koji radi projekat infrastrukture na Altini. 

- Interventno uskačemo kako bi pomogli građanima, ali bez kišne i fekalne kanalizacije to je sve trenutno. Altina je naselje od 20.000 stanovnika, u kom samo desetak ulica ima uređenu infrastrukturu. Naš budžet je skroman, a samo ispumpavanje vode u ulici Ljiljane Krstić nas je koštalo 150.000, a opet kad padne kiša problem se ponavlja. 

Kad nova osnovna škola "Savo Šumanović" nema kanalizaciju, šta da vam onda kažemo za celu Altinu? Obraćali su nam se građani... Kupili smo im 300 metara vatrogasnog creva, koje im uz pomoć njihovih pumpi pomaže u ispumpavanju vode - kaže Kovačević.

Vlasnici kuća u ovom delu Altine kažu da bi problem bar trenutno bio rešen kada bi se prokopao kanal dužine 400 metara i da su oni spremni da finansiraju radove, ali da im za to treba logistička podrška opštine Zemun. 

U Amadovoj ulici, ispred broja 43, zatekli smo Aleksandra Rankovića, koji kaže da je nemoćan da se izbori sa stihijom. Voda je uveliko prodrla u kuću, pa čeka da se povuče, kako bi nastavio sa gradnjom. 

- Taman sam mislio da se ovog proleća uselim sa porodicom u kuću, ali od toga, bar za sada, nema ništa. Sa gradnjom kuće počeo sam 2004. godine i nije bilo ovako. Voda se tek kasnije pojavila. Izbacujem vodu, ali se ona ponovo vraća. Jedino rešenje bilo bi da prođe kanalizacija - očajan je Aleksandar. 

Izvor: Glas javnosti
25. februar