ZNAK OZBILJNIH MEDICINSKIH STANJA: Simptomi koje nikada ne bi trebalo da ignorišete

Dr Evelin Levin nedavno je napravila listu “svakodnevnih“ simptoma i objasnila kako oni mogu biti znak ozbiljnijih medicinskih stanja.

Bol u stomaku

Iako je bol u stomaku uglavnom bezopasan, iznenadni abdominalni bol znak je da se morate javiti lekaru. Mnogo stvari može izazvati ovaj bol – opstipacija, pucanje ciste na jajniku ili oštećena aorta.

Nedostatak daha bez ikakvog razloga

Ako ostanete bez daha, to može sugerisati plućnu emboliju. Velika verovatnoća za razvijanje plućne embolije nastaje ako ste na piluli, dugo sedite, pušite ili letite. Takođe, ovo može biti znak za astmu, pneumoniju ili panični napad.

Iznenadna glavobolja

Za mnoge glavobolja je svakodnevni deo života, a njena jačina varira od obične glavobolje do migrene. Međutim, svaki iznenadni bol zahteva pažnju lekara. Ako se glavobolja pojavi iznenada i jezivo boli, to može ukazivati na krvarenje oko mozga koje zahteva momentalnu hospitalizaciju.

Žeđ koja se ne može zadovoljiti

Ako uhvatite sebe da pijete previše vode u toku dana, onda bi trebalo da zakažete pregled. Polidipsija je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi previsok, telo vrši pritisak na bubrege da proizvode više urina kako bi se rešili viška glukoza, a to dovodi do velike žeđi i čestog mokrenja.

Bol u ramenima, vilici, vratu ili leđima

Najčešći simptom srčanog udara. Osim toga, obično je u kombinaciji sa malaksalošću, kašljem i povraćanjem. Nakon toga čoveka počinje da obliva hladan znoj i nesvestica. Bilo koji od ovih simptoma u kombinaciji jasan je znak da se hitno morate javiti lekaru.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bolglavoboljaglavobolježeđ