Urađen Nacrt prostornog plana za rezervat Uvac

NOVA VAROŠ, 2. aprila 2010. (Beta) - Republička agencija za prostorno planiranje uradila je Nacrt prostornog plana specijalnog rezervata prirode "Uvac", kojim će taj prostor ubuduće obuhvatati za oko 20.000 hektara veću površinu.

Prema tom planu, o kom će se uskoro voditi javna rasprava, umesto dosadašnjih 7.543 hektara, rezervat "Uvac" obuhvatiće 28.000 hektara i proširiće se na padine Peštera, Jadovnika, Zlatara, Javora, Murtenice i Čemerna.

U tom delu Srbije, bogatom izvorištima pijaće vode, pod zaštitom države biće prostor posebnih prirodnih vrednosti od 63.350 hektara. Predloženi nacrt izazvao je ogromno interesovanje meštana, vlasnika vikendica i posetilaca tog predela koji čine tri jezera, klisure i u kom je stanište beloglavog orla.

Oko postojećih granica rezervata, prema nacrtu, formiraće se nova zona u kojoj će biti 15 sela novovaroške i osam sjeničke opštine, a nacrtom prostornog plan predviđeno je proširenje "Uvca" na katastarske opštine Senište, Burađa, Ojkovica, Trudovo, Gornje Trudovo, Debelja, Štitkovo i Božetići. Obuhvaćeni su Bukovik, Miševići, Radijevići, Akmačići, Komarani, Vilovi i Amzići na teritoriji novovaroške, odnosno Ursule, Družinići, Krstac, Čedovo, Uvac, Donje i Gornje Lopiže i Donji Goračići sa područja opštine Sjenica.