Za Zlatnu palmu 18 filmova

PARIZ, 24. aprila 2010. (Beta-AFP) - Filmovi "Rizhao C h o n g q i n g" Kineza Vanga Sjaošuaja i "Tender Son - The Frankenstein Project" Mađara Kornela Mondrucoa dodati su spisku ostvarenja koja će se nadmetati za Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu u Kanu. Time se broj filmova u takmičarskoj selekciji popeo na 18.

Organizatori su saopštili da će i francuski muzičar i kompozitor Aleksandar Despla biti član žirija kojim će ove godine predsedavati američki režiser Tim Barton. U žiriju će biti i britanska i italijanska glumica Kejt Bekinsejl i Đovana Mezođorno, direktor italijanskog nacionalnog filmskog muzeja Alberto Barbera, francuski pisac i režiser Emanuel Karer, portorikanski glumac Benisio Del Toro, španski režiser Viktor Erise i indijski režiser i glumac Šekar Kapur.

Saopšteno je i da će van takmičarske selekcije biti prikazan i film o rumunskom diktatoru Nikolaju Čaušeskuu. Međunarodni filmski festival biće održan 63. put od 12. do 23. maja. Festival će otvoriti "Robin Hud" Ridlija Skota koji će biti prikazan van takmičarske selekcije.