Branioci Škorpiona zatražili ukidanje prvostepene presude

BEOGRAD, 24. maja 2010. (Beta) - Apelacioni sud u Beogradu počeo je u ponedeljak razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom su trojica pripadnika nekadašnje paravojne formacije "Škorpioni" zbog zločina u Podujevu, 1999. godine osuđeni na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora, a jedan na 15 godina.

Sudija izvestilac Veća za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je na javnoj raspravi upoznao sud sa presudom Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kojom su pripadnici jedinice Škorpioni Željko Đukić, Dragan Medić i Dragan Borojević sredinom prošle godine osuđeni na po 20 godina zatvora, a Miodraga Šolaja na 15.

Odbrana sve četvorice zatražila je ukidanje prvostepene presude i vraćanje predmeta na ponovno odlučivanje zbog, kako su naveli, brojnih povreda krivičnog zakona i neutvrđenog činjeničnog stanja, osporavajući najviše iskaz zaštićenog svedoka P1 koji tereti pripadnike "Škorpiona".

Branioci Željka Đukića, advokati Vladimir Petrović i Gordana Božilović-Petrović istakli su da je iskaz zaštićenog svedoka P1 u suprotnosti sa drugim dokazima i "elementarnom logikom", počev od netačnog opisa Đukića u vreme kada se zločin dogodio do iskaza o samom ubistvu civila.

Žalbe će sutra izneti četvorica optuženih u nastavku javne sednice zakazane za 9.30.