Euleks ohrabruje Beograd da krene u istragu grobnice

PRIŠTINA, 13. jun 2010. (Beta) - Predstavnici misije Eu na Kosovu, Euleksa, saopštili su u nedelju da je na Beogradu da povuče sledeći korak kako bi se nastavilo prikupljanje informacija u vezi s mogućom masovnom grobnicom ubijenih kosovksih Albanaca kod Raške.

"Ovaj slučaj je od velike važnosti za nas, i mi ohrabrujemo vlasti (Srbije) da krenu napred što je brže moguće da bi istina izašla na videlo", rekla je agenciji Beta portparolka euleksa Irina Gudeljević.

Prema njenim rečima, sledeći korak je na Beogradu - da preduzme istažne radnje za utvrđivanje mesta na kojem je grobnica sa, kako se pretpostavlja, telima oko 250 ubijenih Albanaca.

Irina Gudeljević je dodala da su Euleksovi istražitelji pre nekoliko nedelja u Beogradu razgovarali sa srpskim tužiocima za ratne zločine o nastavljanju pribavljanja informacija o mogućoj masovnoj grobnici kod Raske.

"Sastanak je dobro prošao i postoji odlučnost obe strane da se krene napred što je pre moguce", kazala je ona i dodala da Euleks pozdravlja poteze Srbije da počne istraga na lokaciji, kao i moguća ekshumacija da bi se potvrdilo da se radi o masovnoj grobnici.