UMESTO PARADE: Stogodišnjica oslobođenja Beograda biće obeležena vojnom vežbom

Stogodišnjica oslobođenja prestonice i pobede u Prvom svetskom ratu, umesto parade, biće obeležena vojnom vežbom i prikazom sposobnosti Vojske Srbije na aerodromu Batajnica.

Sastavni deo vežbe planirane za prvi novembar, u kojoj će učestvovati dosad najveći broj vojnika i borbene tehnike, biće i defile ešelona, borbenih vozila i najsavremenijih sredstva iz arsenala domaćih oružanih snaga koje će učestvovati u prikazu.

Manevri će biti otvorenog tipa, što znači da će moći da prisustvuju i građani.

- Biće to jedna od najsloženijih vežbi koje je Vojska izvela poslednjih godina. U planu je da učestvuje dosad najveći broj tenkova i isto toliko borbenih vozila. Mogućnosti će prikazati avioni "mig-29", pristigli iz Rusije, koji posle modernizacije i remonta ulaze u naoružanje vojske. Iako to još nije zvanično potvrđeno, postoje velike šanse da premijeru imaju i helikopteri Mi-35 ruske proizvodnje - "leteće tvrđave", koji će uskoro pojačati našu vojsku - navode u vojnom vrhu.

- To će biti prilika da građani vide na kom su tehnološkom i borbenom nivou ove letelice - navode u državnom i vojnom vrhu. - Prvobitni plan da se povodom jubileja pobede iz 1918. organizuje velika vojna parada je promenjen. Procenjeno je da bi prikaz osposobljenosti na Batajnici neuporedivo manje koštao nego svečani defile, a da bi korist za Vojsku bila mnogo veća.

Prema planu, svoje mogućnosti prvog novembra pokazaće snage za hitno reagovanje, koje su u okviru aktuelnih planova naoružavanja pod nazivom "1.500" i "1.500 plus". Reč je o približno 3.000 vojnika i oficira opremljenih po najvišim svetskim standardima.

Pred lice javnosti izaći će i kompletan program razvoja namenske industrije preduzeća "Jugoimport SDPR" - unapređena borbena vozila "lazar" i "miloš", haubice "nora", sistem PASARS, rakete i sistemi "Morava".

Vojska Srbije već se uveliko priprema za vežbu i defile u čast veka od oslobođenja i pobede u Prvom svetskom ratu.

- Komande su napravile izbor jedinica i tehnike koje će učestvovati u vežbi i defileu. U toku su završne pripreme na vozilima i sredstvima borbene tehnike posle čega će početi razrada scenarija vežbe i predviđenog programa i zajedničko uvežbavanje - navode u Vojsci Srbije.

Izvor: Novosti Online/R. Dragović
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

beogradoslobođenjeprvi svetski ratvežbavojska