POSLE VIŠE OD STO GODINA: Britanska vojska ukida zabranu nošenja brade

Britanska vojska odlučila je da posle više od 100 godina ukine zabranu nošenja brade, koja je važila i za vojnike i za oficire, posle višegodišnjeg razmatranja.

Odluka je doneta nakon što je vojska sprovela reviziju svojih pravila o ličnom izgledu njenih pripadnika, koja su do sada dozvoljavala samo nošenje brkova. Pre usvajanje odluke konsultovani su kralj Čarls, britanski političari i saveznici Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi "Politiko".

- Većina je smatrala da vojska treba da promeni dosadašnje pravilo i da dozvoli vojnicima i oficirima da nose brade. Slušali smo i doneli odluku - rekao je portparol britanske vojske Pol Karni.

On je naveo da će oficirima i vojnicima biti dozvoljeno da puštaju bradu, ali moraju da održavaju profesionalni izgled i da se pridržavaju posebnih uputstava o tome kako njihova brada može da izgleda.

Oni koji puste bradu trebalo bi da očekuju da se njihov izgled proverava, kako bi se osiguralo da su brade u skladu sa propisima, a povremeno će morati da se obriju, ako to bude zahtevala operativna situacija.

Ovom odlukom Velika Britanija se pridružuje vojskama Danske, Nemačke i Belgije, koje već dozvoljavaju svojim vojnicima i oficirima da nose brade.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bradavelika britanijavojskazabrana nošenja brade