ČUVAR VITKE LINIJE: Celer - čistač organizma i sjajan diuretik

Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom, celer je odlična pomoć za njegovo snižavanje, a poznat je i kao čistač organizma jer je sjajan diuretik. Ovaj korenasti plod u ishrani sprečava i nadutost i probavne smetnje. Najbolje je da se jede svež, kao salata.

Celer važi i za biljku koja ima moć da sprečava hronične upale u organizmu, kojih nismo ni svesni, a koje vremenom mogu da uzrokuju pojavu dijabetesa, pa čak i Alchajmerove boolest.

Jedinjenje 3-N-butilftalid, kojim celer obiluje efikasno je u održavanju normalnog nivoa holesterola. Istovremeno smanjuje nivo lošeg holesterola.

Skorašnja istraživanja pokazala su da ishrana bogata celerom povećava broj i pokretljivost spermatozoida, a može da poveća i nivo seksualnog uzbuđenja.

Celer je savršena namirnica koju bi trebalo dodati ishrani ukoliko postoji želja da se održi ili postigne vitka linija, jer se u samom plodu i stabljici nalazi vrlo mali broj kalorija.

Koren celera snižava šećer u krvi, a povoljno deluje i na hormone i uspešno reguliše menstruacijau.

Lekovitost celera se potvrdila i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa, a delotvoran je i u slučaju astme, prehlade i bolova u grlu. Osim što sprečava nadutost i probleme sa varenjem, otklanja i loš zadah.

I PROTIV BOLOVA

Sok od celera je pravi eliskir jer svi aktivni sastojci ove lekovite biljke brzo stižu u krvotok. Osim pomenutih zdravstvenih dobrobiti ovaj napitak može da se koristiti kao pomoćno sredsto u lečenju reumatizma, gihta, artritisa, otoka povezanih sa kardiovaskularnim oboljenima, kamena u bubregu i mokraćnoj bešici, zatim urinarnih infekcija, kao i kod regulisanja povećane telesne težine. Stabiljku i koren celera najpre izrendajte, a potom iscedite sok. Možete da ga začinite sa nekoliko kapi limuna i malo meda.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

celerdiuretiklek iz prirodevitka linija